Metanol, hatótávnövelt, vagy tisztán elektromos hajtásláncot kínál majd a Homtruck, utóbbit akkumulátorcserés lehetőséggel. A Geely haszonjármű-márkája, a Farizon Auto bemutatta következő generációs intelligens, új energiahordozós teherautóját, a Homtruck-ot. A gyártó ígérete szerint a legfejlettebb és legtisztább tehergépjárműnek ígérkezik az utakon.

A félig teherautó platformra épülő Homtruck többféle hajtáslánccal is kompatibilis lesz, a hatótávnövelt és a metanol hajtás mellett tisztán elektromos verzió is elérhető, ez lehetőséget kínál a cserére, magyarán az arra alkalmas pontokon szinte percek alatt tölthető lesz.

Bár jelenleg nem állnak rendelkezésre részletes műszaki adatok, a Geely szerint az új teherautó jelentős újításokkal büszkélkedhet a fenntartható hajtásláncok terén és a hatékonyságra, valamint a vezető és a gyalogosok biztonságára összpontosít.

A Homtruck például képes lesz egy központi adatbázishoz kapcsolódni, ahol a sofőrök valós idejű információkat kaphatnak, ennek köszönhetően pedig optimalizálhatók a szállítások, könnyebben nyomon követhetőek a rendelések, valamint az üzemeltetési költségek kiszámításában is segít.

Az érzékelőivel gyűjtött forgalmi adatok valós idejű elemzését és az útvonalajánlatok fogadását egyaránt elvégzi. Emellett a gyártó szerint az okos energiagazdálkodási rendszer képes kezelni a Homtruck energia- vagy üzemanyag ellátását a legoptimálisabb értékek elérése érdekében, miközben tankolási vagy újratöltési lehetőségeket is tud ajánlani a sofőrnek.

A szenzoroknak, például a lidarnak, a radarnak, az ultrahangos radarnak, valamint az 5G és a V2X kommunikációnak köszönhetően a Homtruck képes lesz használni a négyes szintű önvezetés funkcióit. Ezenkívül a hosszabb utakhoz konvojozási funkció is elérhető lesz, lehetővé téve a teherautók számára, hogy kommunikáljanak egymással, és képesek lesznek az Over the Air frissítésekre is.

Nagy felbontású, 360 fokos kamerarendszer gondoskodik a biztonságos vezetésről és parkolásról, valamint egy mesterséges intelligencia asszisztens is a sofőr szolgálatára áll.

A modern teherautó neve is sokat sejtet tulajdonságairól, a „home” és „truck” kifejezések nem a véletlen művei. A Homtruck tere állítólag egyesíti a munkát, az életet és a szórakozást, és kielégíti sofőr létfontosságú igényeit. A pilótafülke vezető- és nappalirészt egyaránt tartalmaz, utóbbiban zuhanyzóval és WC-vel ellátott fürdőszoba, egyszemélyes ágy, hűtőszekrény, teafőző, konyha és még egy kis mosógép is található.

Az utastér környezetbarát és ehhez illő hangulatot teremt, amelyet Kína bambuszerdői ihlettek, köszönhetően az olyan anyagoknak, mint a természetes, puha tapintású szövetek, az újrahasznosított műanyagok és a bambusz tartalmú egyéb anyagok.

Geely szerint a Homtruck olyan piacokat céloz majd meg, mint Európa, Korea, Japán és Észak-Amerika, így a teljesen elektromos változat a Tesla Semi egyértelmű riválisa lesz.