A Model Y Long Range képes a legrövidebb távolságot megtenni egyetlen feltöltéssel a kaliforniai gyártó járművei közül. Azonban az ausztrál The Driven hírportál által megszerzett dokumentumok tanúsága szerint a Tesla azt tervezi, hogy az akkumulátortechnológia folyamatos fejlődésének köszönhetően jelentősen megnöveli az elektromos crossover hatótávját.

A kaliforniai villanyautó-gyártó által Kínában bejegyeztetett dokumentumokban foglaltak szerint az új „Super Long-Range” kivitel már 565 kilométert lesz képes megtenni két feltöltés között. Ez majd’ 40 kilométerrel több, mintha kelet-nyugati irányban átautóznánk Magyarországot. Ennek köszönhetően a Model Y jóval megelőzné a versenytársakat hatótáv tekintetében. Ami a közvetlen konkurenciát illeti, a Ford Mustang Mach-E California Route 1 változata 491 kilométeres, a Volkswagen ID.4 hátsókerékhajtású verziója 402 kilométeres, míg a Mercedes EQC 354 kilométeres hatótávval rendelkezik.

Azt egyelőre nem tudni, hogy mekkora akkumulátorcsomag gondoskodhat majd a Model Y „super long-range” energiaellátásáról, azonban a dokumentumokból kiderül, hogy az elektromos crossovert két villanymotor fogja hajtani. Előre egy 186, hátulra pedig egy 250 lóerős egység fog kerülni.

Tesla Model Y hátulról, menet közben

A teljes rendszer 436 lóerős teljesítmény és 559 newtonméter leadására lesz képes. Az autóba már minden bizonnyal a Tesla új, jóval nagyobb energiasűrűséget biztosító 4680-as akkumulátorcelláit szerelik, szemben a jelenleg használt 2170-es cellákkal.

A Tesla egyelőre nem közölte, mikor tervezi piacra dobni az új kivitelt, de erre minden bizonnyal még idén sor fog kerülni. Egyrészt, hogy továbbra is a crossover mögött tartsa az egyre erősödő riválisokat, másrészt, hogy enyhítse a felhasználók hatótávparáját.

Ha szeretnél Teslát venni, akkor keresd fel a mah-ev.hu weboldalt! Král Ádám (adam.kral@mahzrt.hu), és Luczek Dávid (david.luczek@mahzrt.hu) készséggel állnak rendelkezésedre telefonon (+36-20-666-8888) vagy e-mailben.