A Tesla közel 500 ezer Model 3 és Model S visszahívását kezdte meg az Egyesült Államokban a csomagtérajtó zárját és a hátsó kamerát érintő problémák miatt. A legfrissebb hírek szerint azonban a kampány nemcsak az Amerikában értékesített modelleket érinti, ugyanis a kaliforniai elektromosautó-gyártó most Kínában is kénytelen visszahívni mintegy 200 ezer autót ugyanezen hibák következtében.

Az amerikai Nemzeti Közúti Közlekedésbiztonsági Hivatal (NHTSA) arról tájékoztatott, hogy a Tesla két visszahívási kampányt is kénytelen volt elrendelni. Az első mintegy 119 ezer Model S-t érint az USA-ban, ugyanis az első csomagtérajtó zárjának potenciális meghibásodása miatt fennáll a veszélye, hogy a motorháztető menet közben kinyílhat.

A Kínai Állami Szabályozási Hivatal most bejelentette, hogy a Tesla 19 697 darab, a délkelet-ázsiai országba importált Model S-t is visszahív, amelyeknél ugyanez a lehetséges probléma áll fenn.

Az NHTSA által közölt második visszahívás összesen 356 309 darab, 2017 és 2020 között gyártott Model 3-at érint az Egyesült Államokban. Egyes autók esetében ugyanis előfordulhat, hogy a hátrafelé néző kamera kábele, amely a hátsó csomagtérajtóban fut, a csomagtartó nyitása és zárása során megsérül, így a kamera képe nem jelenik meg az autó központi kijelzőjén.

Kínában emiatt a potenciális hiba miatt 35 836 import Model 3-at, és 144 208 darab, a Gigafactory Sanghajban gyártott Model 3-at kénytelen visszahívni a Tesla.

A kaliforniai vállalat mindkét esetben értesíti az érintett tulajdonosokat, és bár a hibák meglehetősen apróak és egyszerűen orvosolhatók, ám ez mindenképpen egy igen jelentős visszahívási kampány a Tesla számára, mivel közel 700 ezer járművet kell átvizsgálni.