A Tesla frissítette a tisztán elektromos Semi nyergesvontató előfoglalási oldalát. A leendő vásárlók 20 ezer dolláros (aktuális árfolyamon átváltva 7,3 millió forintos) előleg befizetése ellenében rendelhetik meg a 2017-ben bemutatott teherautót. A foglaláshoz az ügyfeleknek először 5000 dollárt kell átutalniuk a Tesla számlájára, majd ezt követően 10 napjuk van arra, hogy befizessék a foglalási díjból fennmaradó 15 ezer dollárt.

Tesla Semi kamionok egymás mellett
Kép: Tesla

A kaliforniai cég tájékoztatójából kiderül, hogy a foglaló összege is beleszámít a Semi vételárába, ami várhatóan 150 ezer dollárról (54,9 millió forintról) indul majd. A foglalás bármikor lemondható, ebben az esetben a befizetett összeg teljes egészében visszajár az ügyfélnek. Sem a foglalási oldalon, sem a szerződési feltételek között nincs feltűntetve, hogy mikor kezdődik a modell gyártása.

Ez némi aggodalomra adhat okot, mivel régóta elég nagy a csend az elektromos nyergesvontatóval kapcsolatban. A 2017-es leleplezés során az amerikai cég azt ígérte, hogy a kamion meghajtásáról négy különálló villanymotor gondoskodik majd, a hatótávolsága 500 és 800 kilométer között lesz, míg álló helyzetből 100 kilométer/órás tempóra nagyjából 20 másodperc alatt lesz képes felgyorsulni.

Tesla Semi elektromos kamion
Kép: Tesla

A bemutatón Elon Musk azt is kijelentette, hogy a teherautó 2019-ben fog piacra kerülni, ezt a célkitűzést azonban nem sikerült teljesíteni. Azóta a cég minden évben egy újabb évvel elhalasztotta a gyártás kezdetét. A Tesla most azt állítja, hogy az első példányok valamikor 2023-ban gördülnek majd le a futószalagról.

A modell beharangozott ára a bemutató óta nem változott, holott a járvány, a globális chiphiány és az ellátási láncban tapasztalható folyamatos nehézségek jelentős drágulást eredményeztek, különösen az elektromos autók esetében.

Nyitókép: Tesla