hétfő - 2023. március 27.
7 °C
enyhe eső
alapjarat.hu logo
95 607 Ft
100 652 Ft
D 605 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Minden huszadik új autó zöld rendszámos Magyarországon

2021. november 24. | 13:06

A tisztán elektromos és hibridautók száma már meghaladja a 39 ezret hazánkban.

Európa-szerte egyre gyorsabb ütemben növekszik az elektromos autók értékesítése. Az adatokból kiderül, hogy a 2021 szeptemberében az öreg kontinensen eladott új autók esetében már 23 százalék volt a tisztán elektromos, illetve plug-in hibridek aránya. Ez több mint a duplája az egy évvel korábbi adatnak. Ami Magyarországot illeti, a hálózatról tölthető autók 5 százalékos piaci részesedéssel rendelkeznek, ami magasabb, mint a környező közép-kelet-európai országokban – olvasható az E.ON Hungária beszámolójában.

A zöld rendszámos autók száma hazánkban már meghaladja a 39 ezret. Jelenleg 19 ezer tisztán elektromos, valamint 20 ezer tölthető és hatótávnövelt hibrid járművet tartanak nyilván Magyarországon, a szakértők szerint a zöld rendszámos autók száma akár a tízszeresére emelkedhet az előttünk álló évtizedben. Csak október során mintegy 6 százalékkal emelkedett a tisztán elektromos autók száma.

Az E.ON adataiból az is kiderül, hogy a hazai töltőhálózat nyilvános töltőiből vételezett árammennyiséggel mintegy 42 millió kilométert tettek meg a villanyautósok 2020-ban.

A világpiacon mindeközben fordult az eddig megszokott trend, ugyanis 2020 volt az első olyan év, amikor a forgalomba helyezett új elektromos és hibrid autók számát tekintve Európa (1,4 millió) megelőzte Kínát (1,2 millió).

Európában jelenleg 250 ezer hagyományos és 38 ezer gyorstöltő áll az e-autósok rendelkezésére. Az elektromos autók minél szélesebb körben történő elterjedése szempontjából kulcsfontosságú az otthoni és munkahelyi töltőpontok kiépítése.

Kamionosblokád van kialakulóban Dublin központjában a magas üzemanyagárak miatt Nagy élmény – kis hatótáv: MINI Cooper SE 2021 - Teszt

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!