2024. február 14. | 10:03

Rájöttek a franciák, hogy nem mindenkinek ugyanannyi ingyenpénzt kell kiosztani, jövedelemtől függetlenül.

Február elején Magyarországon is újraindult az elektromos autók vásárlását támogató program, ahol ezúttal cégek igényelhetnek ingyen pénzt villanyautók beszerzéséhez. Nem csak nálunk vannak ilyen pályázatok, Európa-szerte különböző módokon igyekeznek a kormányzatok felpörgetni az e-autók piacát.

Franciaország sem kivétel ezalól, ahol akár 7000 eurós (aktuális árfolyamon 2,7 millió forintos) állami támogatást is lehet igényelni tisztán elektromos vagy plug-in hibrid autók vásárlásához. Ebben a programban egy 1,5 milliárd eurós (aktuális árfolyamon 581,7 milliárd forintos) keret áll rendelkezésre.

A céges villanyautók vásárlását már nem támogatják, ahogyan azt sem, hogy valaki a belső égésű motorral szerelt autóját cserélje elektromos hajtásúra. Ráadásul most újabb szigorítást vezettek be. 

Amíg az egyes franciaországi régiókban – például Párizs fennhatóságában – külön helyi támogatások is vannak EV vásárláshoz (2250-9000 euróig), addig a kormányzati program szabályait most módosították.

Azokat szeretnék jobban támogatni, akik alacsonyabb bevétellel rendelkeznek. Ezért 5000-ről 4000 euróra (aktuális árfolyamon nagyjából 2 millió forintról másfél millióra) csökkentették a tehetősebb pályázóknak kiosztható maximális összeget a franciák. A beérkezett pályázatok közül a felső 50 százaléknak (tehát akik magasabb jövedelemmel rendelkeznek) már csak legfeljebb 4000 eurós támogatás juthat.

Zeitler Mátyás / Alapjárat.hu