vasárnap - 2022. december 04.
7 °C
erős felhőzet
alapjarat.hu logo
95 627 Ft
100 695 Ft
D 692 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Németország csökkenti az elektromos járművekre vonatkozó állami támogatást

2022. július 29. | 02:14

Olyan jól fogynak az elektromos és hibrid modellek, hogy a német kormány szerint már nincs szükség a támogatásra.

Jövő évtől csökkenti az elektromos járművekre vonatkozó állami támogatást Németország kormánya. Robert Habeck gazdasági miniszter szerint az alternatív meghajtású autók iránt kiemelkedő az érdeklődés, így nincs szükség további ösztönző tényezőkre.

A 40 ezer euró vételár alatti villanyautókra eddig 6 ezer eurós támogatás járt, ez a jövő év elejétől előbb 4500 euróra, majd 3 ezer euróra csökken. Az ennél drágább járművekre szóló hozzájárulás a jövőben 5 ezer euró helyett 3 ezer euró lesz. 65 ezer euró feletti vételár esetén egyáltalán nem jár támogatás, 2024-re ezt a limitet 45 ezernél húzzák majd meg. A céges autókra, valamint a plug-in hibridekre vonatkozó kedvezményeket teljes mértékben megszünteti a német kormány.

2021-ben közel a duplájára emelkedett a tisztán elektromos autók eladási mutatója Németországban, mely többek között az állami támogatásoknak köszönhető. Mostanra 600 ezernél is több villanyautó közlekedik a német utakon, a hibrideket beleszámolva ez a szám meghaladja az 1 milliót. 20,3 százalékkal a Volkswagen rendelkezik legnagyobb piaci részesedéssel az elektromos autók piacán, őket a Tesla követi 11,2 százalékos mutatóval.

A Német Autóipari Szövetség (VDA) élesen kritizálta az állami támogatások csökkentésére vonatkozó döntést. Hildegard Müller, a szervezet elnöke szerint, amikor mindenkinek nőnek a kiadásai és pénzügyi terhei, egy ilyen kormányhatározat időzítése teljességgel érthetetlen. A VDA első embere a céges autók programból való kizárását is nehezményezte.

Nyitókép: Unsplash

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!