2022. március 28. | 15:51

Folyamatosan bővül a nyilvános töltőpontok száma országszerte, Budapesten a legjobb, Nógrádban a legrosszabb a helyzet.

Az elérhető, nyilvános villanyautó-töltők számra 33,6 százalékkal nőtt 2021-ben. Emellett az autósok a töltőpontokon 10 907 megawattóra áramot töltöttek járműveik akkumulátorába, ami 3942 megawattórával több, mint egy évvel korábban – derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) legfrissebb jelentéséből.

Magyarországon csak a MEKH által kiadott engedély birtokában lehet nyilvános elektromos töltőt üzemeltetni. Ezek alapján hazánkban 2021 végén 1880 darab nyilvános töltő üzemelt, melyek a Hivatal oldalán interaktív térképen is megtekinthetők.

elektromos Nissan Leaf töltés közben
Kép: Depositphotos

A töltőberendezések száma dinamikusan növekszik. Az elmúlt negyedévben a legnagyobb növekedést Vas, Heves és Jász-Nagykun-Szolnok megyében volt tapasztalható a megelőző időszakhoz mérten, és Nógrád, Csongrád-Csanád valamint Baranya megye kivételével mindenhol bővülést regisztráltak.

A töltőállomások számát tekintve továbbra is Budapest vezet 673 darab berendezéssel, a második helyen pedig Pest megye áll 233 töltővel. Nógrád és Tolna megyében a legrosszabb a helyzet, előbbiben mindössze 14, míg utóbbiban csupán 15 darab nyilvános töltő található. Majd Baranya következik 27 darabbal.

Ez előző negyedévhez képest 21 százalékkal bővült a tisztán elektromos gépjárművek hazai állománya, ezzel párhuzamosan pedig a zöld rendszámos járművek 14 százalékkal gyarapodtak a megelőző negyedévhez mérten.

elektromos autók nyilvános töltés közben
Kép: Depositphotos

A nyilvános töltések tekintetében – az AC és DC töltést is beleszámolva – összesen 56,6 százalékkal több energiát vételeztek a villanyautósok, mint a 2020-as évben. A tavalyi év utolsó negyedéve során a nyilvános töltőpontokon 3769 megawattóra energia került felhasználásra, ami 23 százalékos növekedést jelent a megelőző három hónaphoz képest.

A szolgáltatók Budapesten értékesítik a legtöbb villamosenergiát AC töltőkön keresztül. DC töltés tekintetében azonban Pest megye vezet. A háztartási és egyéb nem nyilvános töltésnél elfogyasztott energiamennyiség nem szerepel a beszámolóban.

Nyitókép: Depositphotos