Az autóiparban egyre ritkább jelenség, hogy valaki máshonnan lenyúl egy koncepciót. Kínában van hagyománya a másolásnak, bár egyre kevésbé, mivel a helyi vállalatok egyre több tervezőt és mérnököt tudnak elcsábítani a már befutott autógyártóktól. De most érkezhet egy új villanyautó, a bemutatott képeken pedig egyértelműen a régi MINI látható.

A Car News China szerint a Beijing Estech Technology nevű kínai cég most jelentett be szabadalmat egy olyan formatervre, aminek elkészítése során a Cooper lemásolása történt meg. Minimális változtatásokat azért eszközöltek a tervezők, főleg az elülső rész körül, amely kissé simább, áramvonalasabb kialakítású, de ettől eltekintve a formaterv és az arányok gyakorlatilag 100 százalékban megegyeznek az eredetivel.

Tényleg nagyítóval kell keresni a különbségeket, furcsa, hogy a vállalat meg sem próbálta rejtegetni a jármű formatervének forrását, pedig ez korábban bevett gyakorlat volt Kínában, amikor lemásolták más autógyártó termékeit. A terveket azért rejtegették, hogy letagadják a kopizást kiáltó emberek vádjait, de most erre nem fordított energiát a Beijing Estech Technology.

A pontos specifikációk még nem ismertek, de az eredeti modellhez hasonlóan elsőkerék-meghajtású lesz. A szabadalmi bejelentésben nem említették a méreteket, így egyelőre nem tudni, hogy a másolat ugyanakkora, esetleg kisebb vagy nagyobb lesz, mint az ős-MINI.

Most pedig nézd meg a MINI Cooper jóval modernebb változatáról készült videónkat!

Nyitókép forrása: Depositphotos