2022. február 01. | 12:49

Elon Musk idén 50 százalékkal jobb teljesítményre számít, mint a rekordot jelentő 2021-es eredmény.

Tavaly a Tesla a globális chiphiány ellenére is képes volt eladási rekordot dönteni, pedig jelenleg csak a Kaliforniában és Sanghajban található gyáraiban készülnek elektromos autók. Ezért a cég arra számít, hogy a berlini és a texasi üzemek megnyitását követően még inkább fel fog gyorsulni az eddig tapasztalt növekedési folyamat világszerte.

Elon Musk, a vállalat vezérigazgatója szerint 2022-ben is az ellátási lánc nehézségei jelentik majd a legfőbb korlátozó tényezőt az autógyártás volumenével kapcsolatban. Ettől függetlenül a milliárdos vállalkozó jelentős, 50 százalékot meghaladó előrelépéssel számol idén a 2021-es eredményekhez képest. A tavalyi évben a Tesla összesen 936 ezer autót értékesített globálisan, ami 87 százalékos emelkedést jelent az előző évhez mérten. 

A 2022-es célok kapcsán Musk elmondta, hamarosan új gyárakban, Berlinben és Austinban is megindul majd a mennyiségi termelés, miután az elmúlt negyedévben ezeken a helyszíneken már elkezdték legyártani a jóváhagyásokhoz szükséges prototípusokat. Emellett a Tesla azt is kijelentette, hogy a kaliforniai Fremontban található üzemében évi 600 ezer fölé emelheti a termelés volumenét idén. 

A vállalat továbbra is azon dolgozik, hogy a Gigafactory Belin mielőbb megkapja a gyártás megkezdéséhez szükséges jóváhagyásokat. Ezt követően a Tesla a Németországban készített modellekkel fogja ellátni Európát. Elon Musk azonban máris azt keresi, hol épüljön fel a cég következő gyára, amelynek helyszínét várhatóan még az idén be fogják jelenteni. 

Összességében a szakértők azt prognosztizálják, hogy 2022-ben a Tesla tovább emeli majd a lécet és újabb értékesítési rekordot elérve, nagyságrendileg 1,5 millió elektromos autót fog értékesíteni világszerte.

Tesla Model 3, Model S és Model Y egymás mellett

A vártnál jobb eredmények ellenére a cég részvényeinek árfolyama meredek zuhanásnak indult a múlt hét végén – a közel 1000 dolláros szintről nagyjából 800 dollárra esett a papírok értéke. Ez leginkább annak köszönhető, hogy Musk bejelentette, idén a Tesla egyetlen új modellt sem fog piacra dobni, hogy minden erőforrását az önvezető technológia fejlesztésének szentelhessenek.

Toni Sacconaghi, a Bernstein pénzügyi tanácsadó vezető elemzője elmondta, hogy a Tesla 50 százalékos növekedési az eladásokat tekintve azt jelentené, hogy a cég 2024-ben már több mint 3 millió járművet fog értékesíteni. Ez egy rendkívül ambiciózus terv, különösen annak fényében, hogy mindössze két igazán nagy példányszámban gyártott autót forgalmaz: a Model 3 szedánt és a Model Y crossovert.

Ha szeretnél Teslát venni, akkor keresd fel a mah-ev.hu weboldalt! Král Ádám (adam.kral@mahzrt.hu), és Luczek Dávid (david.luczek@mahzrt.hu) készséggel állnak rendelkezésedre telefonon (+36-20-666-8888) vagy e-mailben.