2021. május 25. | 16:43

Így most már garantáltan befér az elektromosautó-pályázat 15 millió forintos keretébe.

Nyugodtan állíthatjuk, hogy a május 14-én megnyitott magyarországi Tesla képviselet váratlan lépéssel kezdte meg tevékenységét, ugyanis a kaliforniai gyártó legolcsóbb autója, a Model 3 Standard Range+ alapára az előzetes becslésekhez képest olcsóbban, 15 millió forintról indult. Ráadásul most húztak egy még váratlanabbat, hiszen alig több mint egy hét telt el, és újfent csökkentették az árakat.

A döntés hátterében egyértelműen nem az érdeklődés hiánya áll, sokkal inkább az, hogy biztosra akarnak menni azt illetően, hogy az autó garantáltan beférjen a most meghirdetett elektromosautó-pályázat felső összeghatárába.

Amikor elindult a Tesla magyar nyelvű oldala, a Model 3 SR+ indulóára 14 999 900 forint volt. Ekkor azonban még olyan hírekről lehetett hallani, hogy az új elektromos autók vásárlását ösztönző állami támogatás felső határa 16 millió forint lesz a maximum 5 személyes EV-k esetében. Végül azonban a vártnál alacsonyabbra került a léc, így csak a maximum 15 millió forintba kerülő új villanyautók részesülhetnek támogatásban.

Bár a Model 3 még így is befért volna a pályázatba, a Teslák esetében számolni kell egy egyszeri üzembehelyezési költséggel, amely Európában egységesen 1000 euró, a magyar webshopban 360 ezer forint.

A pályázati anyag szerint csak az autó tényleges vételárának kell belül lenni a 15 millió forintos határon, az tény, hogy a kiírás nem fogalmaz teljesen egyértelműen a kérdéssel kapcsolatban, és úgy tűnik, a Tesla nem szeretett volna kockáztatni.

Mivel az előző pályázati kiírás esetében volt egy apró, a pályázat feltételeit az utolsó pillanatban pontosító módosítás, amelyet mindössze néhány nappal a program indulása előtt jelentettek be, így jogosnak tűnhet az amerikai gyártó aggodalma. A Tesla pedig úgy tűnik, nem szerette volna megkockáztatni, hogy véletlenül kicsússzon a keretből, és inkább elébe ment a dolgoknak egy újabb árcsökkentéssel. Vagyis a Model 3 SR+ indulóárát lejjebb engedték a fent említett 360 ezer forinttal, így most már a pályázat szövegének értelmezésétől függetlenül biztosan be fog férni a 15 millió forintos plafon alá.

A korábban megrendelt autókra azonban nem vonatkozik automatikusan a változtatás, vagyis aki szeretné igénybe venni a kedvezményt, annak törölnie kell a már leadott foglalását, és egy új rendelést kell elindítania. Ennek értelmében a vásárló elbukja a 36 ezer forintos foglalót, viszont még így is 324 ezer forinttal olcsóbban juthat hozzá a belépő szintű Model 3-hoz. Így bizonyára nem sokan fognak reklamálni a változás miatt, hiszen az állami támogatásnak köszönhetően 13 139 900 forintért hozzá lehet majd jutni az autóhoz.