2022. január 17. | 15:03

A cég megváltoztatja a pickup néhány tulajdonságát és funkcióját a szegmensen belüli egyre erősödő verseny miatt.

A Tesla célja, hogy 2023 első negyedévének végére megkezdődhessen a régóta várt Cybertruck gyártása, vagyis ismét változik a terv, amelynek értelmében már az idei év végén elkezdődött volna az elektromos pickup gyártása – tájékoztatott a Reuters, belső forrásokra hivatkozva.

A hírügynökség információi szerint a mostani csúszás abból adódik, hogy a kaliforniai vállalat módosít a Cybertruck néhány tulajdonságán és funkcióján, hogy egy valóban kiemelkedő járművet készítsen, ugyanis verseny egyre inkább élesedik a szegmensen belül.

A várakozások szerint a Tesla 2023 első negyedévében csak korlátozott számban készíti majd a pickupot, a tényleges, nagy példányszámú sorozatgyártás csak ezt követően fog beindulni.

Elon Musk, a cég vezérigazgatója elmondta, hogy a Tesla pénzügyi beszámolójának január 26-án tartandó ismertetése során részeletes információkkal szolgál majd a Cybertruck ütemtervével kapcsolatban. A vállalat nemrég eltávolította a gyártási ütemtervre vonatkozó hivatkozást a Cybertruck megrendelési weboldalál.

A tervek szerint a Tesla az elektromos pickupot az új Gigafactory Texasban fogja gyártani, ahol elsőként a Model Y gyártósorai indulnak majd be az idei év elején.

Tesla Cybertruck szemből, menet közben
Fotó: Tesla

Trip Chowdhry, a Global Equities Research elemzője úgy tudja, a cég egy 2022 márciusi esemény során egyszerre két verziót is be fog mutatni a Cybertruckból. Musk korábban már utalt rá, hogy teljesen logikus lépés lenne, ha a pickupot kisebb, kompaktabb verzióban is piacra dobnák, ám azóta ezzel kapcsolatban nem érkeztek hírek. Egészen mostanáig.

Chowdhry értesülései szerint mindkét változás jelentősen különbözni fog attól a prototípustól, amelyet Musk még 2019 novemberében leplezett le. Egyúttal azt is elárulta, a kisebb Cybertuck nagyjából 15-20 százalékkal lesz kisebb nagytestvérénél. Mindkét jármú karosszériáját a texasi Steel Dynamics fogja készíteni, melynek központja nagyjából 160 kilométerre található a Giga Texastól.

Míg a nagyobb Cybertruck olyan modellekkel fog versenyezni a vásárlók kegyeiért, mint a GMC Hummer EV, a Rivian R1T, valamint a Ford F-150 Lightning, addig a kisebb verzió riválisa a Ford Ranger EV, valamint a Nissan fejlesztés alatt álló, ám egyelőre név nélküli pickupja lehet.