2021. október 11. | 17:09

A hidrogén-üzemanyagcellás elektromos autó egy tank üzemanyaggal 1360 kilométert teljesített.

Guinness-rekordot állított fel a Toyota Mirai, miután egy tank üzemanyaggal 1360,37 kilométert tett meg Dél-Kalifornia útjain. Erre korábban még egyetlen hidrogén-üzemanyagcellás elektromos jármű sem volt képes.

A Guinness World Records részéről Michael Empric hitelesítette a két napig tartó kísérletet és felügyelte, hogy a Mirai üzemanyagtartálya végig érintetlen maradjon. Az autót augusztus 23-án, a kaliforniai Gardena városában található Toyota Technical Centerben mindössze öt perc alatt tankolták csurig, ezt követően kezdődhetett a túra.

A Mirai volánja mögött egy professzionális hipermiler, Wayne Gerdes foglalt helyet, navigátora pedig Bob Winger volt az anyósülésen. (A hipermiling olyan vezetési technikákat takar, amelyek révén maximalizálni lehet a jármű üzemanyag-hatékonyságát, vagyis minél nagyobb távolságot lehessen megtenni minél kevesebb üzemanyag felhasználásával. Aki mindezt végrehajtja, azt nevezi az angol hipermilernek).

Az első nap folyamán összesen 761,21 kilométert tettek meg, két sofőrcserével. Először déli irányba indultak, és elautóztak egészen San Ysidróig, majd északnak fordultak és Santa Monica, valamint Malibu érintésével végighajtottak a Pacific Coast Highway-en, mielőtt visszaérkeztek volna Gardenába. Másnap a páros kisebb helyi köröket teljesített, belekóstoltak, milyen érzés csúcsforgalomban végighajtani a Los Angeles és San Diego közötti autópályán, és 598,68 kilométer megtételét követően érkeztek vissza a Toyota központjába.

„Az elmúlt 10 év során, mióta Guinness-rekord elbírálásával foglalkozom, számos hihetetlen, távolsággal kapcsolatos kísérlet szemtanúja lehettem. A Toyota Mirai teljesítménye is jól mutatja a hidrogén-üzemanyagcellás elektromos autók technológiájában rejlő lehetőségeket” – mondta Empric.

Az új, rekord hatótávot jelentő 1360 kilométer megtétele alatt a Mirai összesen 5,65 kilogramm hidrogént fogyasztott, ami 152 MPGe-s (0,415 kilogramm/100 kilométeres) átlagfogyasztást jelent. Mindezt zéró károsanyag-kibocsátás mellett. Összehasonlításként, ugyanezen a távon egy átlagos, belső égésű motorral szerelt autó szén-dioxid-emissziója több mint 300 kilogramm lett volna.