Úgy tűnik, hogy a gépfegyverek gyártásáról elhíresült Kalasnyikov is szeretne magának kihasítani egy szeletet az elektromosautó-piacból: oroszországi hírek szerint a cég szabadalmi bejelentést tett az UV-4 nevű elektromos járművére, amely egy városi közlekedésre alkalmas személyautó.

Ha elhangzik a Kalasnyikov szó, a legtöbb embernek az AK-47 gépkarabély jut először az eszébe, ami nem csoda, hiszen ez a vállalat egyik, ha nem a legismertebb terméke. Azt azonban talán kevesen tudják, hogy 2018 óta a Kalasnyikov élénken érdeklődik az elektromos autógyártás iránt.

Először az Electric CV-1 kódjelet viselő konceptautót mutatták be, most pedig előrukkoltak az Izh UV-4 névre keresztelt négyajtós elektromos jármű prototípusával. A cég állítólag szabadalmi kérelmet nyújtott be az elektromos modellre, amely egy városi közlekedésre alkalmas személyautó.

A CarBuzz magazin szerint az UV-4 úgy néz ki, mint a Renault Twizzy és a Gordon Murray Design T.27 szerelemgyereke. Az utastér is nagyon puritán, de a beszámolók szerint lesz benne klíma és valamilyen infotainment rendszer. A felfüggesztés állítólag állítható lesz.

A Kalasnyikov UV-4 3,4 méter hosszú, 1,5 méter széles és 1,7 méter magas. A pletykák szerint 150 km körüli hatótávolsága lesz. A hajtáshoz egyetlen, 67 lóerős villanymotort használ. Ez nem hangzik soknak, de az egész autó mindössze 645 kilót nyom. A végsebesség 80 km/órára korlátozott.

Egy háromkerekű kivitel is készülhet, amelynek külső megjelenése hasonló az alapmodellhez, de valószínűleg ajtók nélkül kerül forgalmazásba. Itt az akkumulátorral és a hatótávolsággal kapcsolatos részletek még nem ismertek.