2022. május 20. | 11:28

A stuttgartiak által megálmodott formanyelv lesz az általánosan bevett a jövőben?

Nem sokkal a Vision EQXX bemutatása után a Mercedes a Vision AMG tanulmánnyal kívánja érzékeltetni, mire is számíthatunk a jövőben, amikor a tervek szerint a tisztán elektromos autók kiszorítják az utakról hagyományos társaikat. A most bemutatott koncepció kimondottan a külső megjelenésére koncentrál, a gyártó nem sokat árult el a műszaki részletekről.

Vision AMG tanulmány
Fotó: Mercedes

Ezzel a tanulmánnyal akar bepillantást nyújtani abba a Mercedes, hogy miként tervezi átültetni az „AMG DNS-t” a 2025-től kezdődő tisztán elektromos jövőbe, jelezte Philipp Schiemer, a Mercedes-AMG GmbH vezérigazgatója az autógyártó által kiadott közleményben. A jelzett évben már láthatjuk is a Vision AMG sorozatgyártású változatát? Erre még nem adott egyértelmű választ a vállalat.

Vision AMG tanulmány
Fotó: Mercedes

A tanulmány a dedikált AMG.EA architektúrára épül. A hajtásról a Mercedes leányvállalatától, a YASA-tól származó axiális fluxusmotorok gondoskodnak. A teljesítményről nincsenek pontos részletek, de az autógyártó állítása szerint ezek „lényegesen nagyobb” teljesítményt produkálnak, mint a hagyományos villanymotorok.

Vision AMG tanulmány
Fotó: Mercedes

A hosszú tengelytávú villanyautó rövid túlnyúlásokkal és alacsonyan ülő karosszériával rendelkezik. Elöl a koncepció a Panamericana hűtőrácsának újragondolt, függőleges lamellákkal ellátott változata látható. Persze az elektromos járműveknek nincs szükségük klasszikus értelemben vett hűtőrácsra, ez csak egy dizájnelem, amit jól meg lehet világítani.

Vision AMG tanulmány
Fotó: Mercedes

A fényszórók a Mercedes-Benz ikonikus logója előtt tisztelegnek. A belső oldalon lévők a motorháztető csúcsán lévő megvilágított csíkhoz csatlakoznak. A meredeken emelkedő A-oszlop egy könnycsepp alakúvá keskenyedő tetőbe torkollik. Az oldalak mentén a Mercedes az ablakokat ugyanolyan Alubeam Silver színűre festi, mint a karosszéria többi részét. Az apró kinyúlások visszapillantó tükörként funkcionálnak.

Vision AMG tanulmány
Fotó: Mercedes

Hátul egy aktív légterelő található, a csúcsán lévő világítás körbeöleli a karosszéria oldalát, egészen a hátsó kerékjáratig futva. A féklámpák háromdimenziós kialakítása a kipufogócsövek megjelenését idézi. Alattuk egy fekete diffúzor húzódik.

Vision AMG tanulmány
Fotó: Mercedes

A Mercedes a Vision AMG utasteréről nem osztott meg információkat vagy képeket, azzal kapcsolatban egyelőre titkolóznak.

Mercedes

Motor1