A német GIZ fejlesztési ügynökség kezdeményezésében tanulmány készül a lítiumbányászat környezeti hatásairól. A Chilében zajló kutatásokat többek között két német autóipari óriás, a Daimler és a Volkswagen is támogatja.

A dél-amerikai országban a világ második legnagyobb lítium exportőrének számít, a kutatók pedig az Atacama-sivatag mögött végbemenő bányászati tevékenységek helyi vízhálózatra és közösségekre gyakorolt hatását vizsgálják. A szervezet szóvivője szerint a projekt nagyjából két és fél évet vesz majd igénybe.

A kezdeményezés a globális akkumulátor-ellátólánc legújabb kísérlete, hogy foglalkozzon a befektetőket és a közvéleményt aggasztó fenntarthatósági kérdésekkel. Az Atacama-sivatag az egyik legszárazabb hely a világon, ahol a csekély mértékben elérhető vízkészleten rézbányák, helyi lakosok és turisták is osztoznak.

„Egyelőre nincs konszenzus a lítiumbányászat és a térségben zajló egyéb gazdasági tevékenységek kockázataival kapcsolatban. A kutatásunk célja a környezeti hatások vizsgálata, mellyel fontos fenntarthatósági kérdésekre kaphatunk választ” – fogalmazott a GIZ szóvivője.

A Felelős Lítium Társulás kezdeti szakaszát a Daimler és a Volkswagen mellett a BASF német vegyipari cég, és a Fairphone BV telekommunikációs vállalat finanszírozza. A chilei SQM és az amerikai Albemarle is üdvözölte a kezdeményezést, hiszen annak célkitűzése összhangban van az említett társaságok fenntarthatósági törekvéseivel.