A törvényalkotók időről-időre új rendelkezéseket alkotnak, viszont érvényben maradnak olyan furcsa szabályok is, melyek már rég kimentek a divatból. Legtöbbször már nem is alkalmazzák őket, vagy rég megfeledkeztek róluk.

Összeszedtem a legfurcsább közlekedési rendszabályokat az Egyesült Államokból, jó szórakozást hozzá! 

Nem vezethetsz bekötött szemmel Alabama államban

Alabama állam törvényalkotói – elég bölcsen – úgy döntöttek, hogy bekötött szemmel nem lehet autót vezetni. Ami azt illeti, a törvény megemlíti, hogy tilos úgy vezetni, ha nem látod, mi van az autó előtt, vagy mellett.

Nem vezethetsz bekötött szemmel Alabama államban

Lámpások Alabamában

Egy egyirányú utcába a rossz oldalról behajtani a világ bármely pontján törvénybe ütközik. Hihetetlen módon Alabama államban lehetségessé válik a dolog, ha a sofőr egy lámpást akaszt az autója elejére. Elég nehéz elképzelni, ahogy egy Chevrolet Suburban típusú autó egy lámpással az elején megy szembe a forgalommal. 

Lámpások Alabamában

Kutyák Alaszkában

Anchorageben, Alaszka fővárosában nem lehet a kutyákat egy pickup rakterében szállítani, kivéve, ha hordozóba teszik, vagy pórázra teszik őket. Akik megszegik ezt a szabályt, 1000 dolláros büntetésre számíthatnak. A törvényhozók nem félnek attól, hogy a kutyák megfáznak a hosszú, kemény alaszkai télben. Sokkal inkább félnek attól, hogy egy esetleges baleset következtében egy 58 kilós Akita kizuhan egy GMC Sierrából. 

Kutyák Alaszkában

Zavaró éttermek Arkansasban 

Tilos dudálni este 9 óra után „minden olyan helyen, ahol hideg italokat, vagy szendvicseket szolgálnak fel”, az Arkansas államban lévő Little Rockban. Ennek a törvénynek történelmi gyökerei vannak, hiszen korábban a sofőrök dudaszóval jelezték, hogy rendelni szeretnének. Az autós kiszolgálás (pl. McDrive) elterjedése óta már beszüntették ezt a szolgáltatást, ám a dudálás még ma is tilos – noha, ezt a törvényt nem igazán alkalmazzák.

Zavaró éttermek Arkansasban 

Autókereskedések Colorado államban 

1952 óta vasárnap zárva tartanak az autókereskedések Colorado államban. Ezt a gyakorlatot számos további államban követték. Nincs olyan törvény, ami kitiltaná a fekete autókat vasárnap Denverből, ám az ABC 7 televíziós csatorna kutatása szerint még soha nem láttak egyet sem.

Autókereskedések Colorado államban 

Haszongépjárművek Floridában

A floridai Cape Coral városában nem parkolhatnak haszongépjárművek lakott területen. Haszongépjárműnek minősül minden olyan autó, melyen valamilyen reklámfelirat található, illetve a „raktér nélküli pickup” is ebbe a kategóriába tartozik. Az autósokat nem érinti ez a szabály, az üzletek tulajdonosainak viszont el kell rejteniük a járműveket a kíváncsi szemek elől. 

Haszongépjárművek Floridában

Pickup autók Hawaiiban 

Alaszkában nem igazán szeretnének repülő kutyákat látni, a Hawaiiban élők nem aggódnak annyira. Itt szállíthatnak utasokat a platón, ha megfelelnek bizonyos követelményeknek. A törvény kimondja, hogy a raktérben szállított utasnak legalább 12 évesnek kell lennie, és csak akkor tartózkodhat ott, ha a többi ülés foglalt. Bevett, ám ellentmondásos szokás ez arrafelé. 

Pickup autók Hawaiiban 

Gumicsikorgatás Kansas államban

Gumit égetni bűnnek számít Derby városában. Ez a 25 ezer fős város ugyanis tiltja ezt a tevékenységet, legyen szó egyenes vonalú mozgásról vagy agresszív kanyarodásról. Akit bűnösnek találnak, 500 dolláros pénzbüntetésre vagy 30 naposra elzárásra, esetleg mindkettőre ítélhetnek. 

Gumicsikorgatás Kansas államban

Fánkok Maine államban

Maine államban található egy South Berwick nevű kisváros, ahol a Dunkin Donuts fánkozó komoly népszerűségnek örvend. A városi törvények szerint tilos az üzlet előtt, vagy 7 méterrel mögötte parkolni. Akik megszegik a szabályt, parkolási bírságra számíthatnak. 

Fánkok Maine államban

Káromkodás Maryland államban

A Maryland államban található Rockville városa családbarát hangulatot szeretne. Ezért betiltották a káromkodást bármilyen utca, járda, vagy autópálya területén – hallótávolságon belül. Ez azt jelenti, hogy ha a rendőr meghallja, hogy csúnyán beszélsz az autóban, és enyhe bírságban részesíthet. Gondolj csak bele, milyen lenne ez a törvény Magyarországon…

Káromkodás Maryland államban

Sáros gumik Minnesota államban

Érdemes leveretni a gumikat, mielőtt behajtasz Delano városába. A városi törvények 801.01-es paragrafusa kimondja, hogy „egy teherautó, vagy más jármű, melynek kerekeiről sár, föld, vagy egyéb ragadós anyag kerül az útra”, az környezetszennyezést követ el. 

Sáros gumik Minnesota államban

Tevék Nevada államban

A teve ugyan nem őshonos állat Nevadában, a helyi éghajlat viszont alkalmas a szaporodásukra. Valószínűleg lehettek errefelé tevék valamikor, mivel egy ősrégi törvény megtiltotta a közlekedésben való használatukat. A szabályt 1900-ban törölték el. 

Tevék Nevada államban

A taxisok ruházata Ohio államban

Cincinnati városában négy oldalas szabályzatot kell betartaniuk munka közben. Rövidnadrágot például csak május 16-a és a munka ünnepe (szeptember első hétfője Amerikában) között viselhetnek. Az év többi részében hosszúnadrágban kell vezetniük. 

A taxisok ruházata Ohio államban

Kiskorúak Oregon államban

Oregon államban tilos kiskorút szállítani az autó bármelyik külső alkatrészén. Valószínűleg azért hozták ezt a törvényt, hogy a gyerekeket senki ne szállíthassa a platóján. A szabály azt is kimondja, hogy 18 éven aluli nem utazhat a motorháztetőn, a lökhárítókon, vagy egyéb valószínűtlen részén az autónak. Aki megszegi a szabályt, közlekedési birságra számíthat. 

Kiskorúak Oregon államban

Önálló tankolás Oregonban

Oregon államban évtizedeken át nem volt szabad önállóan tankolni, meg kellett várni, amíg a töltőállomás személyzete elvégzi ezt az autósok helyett. Ez sokkal több munkavállalót vonzott a benzinkutakra, mint a többi államban. A szabály alól nem lehetett kibújni.

2018 januárjában lazítottak a szabályokon: a 40 ezer fő alatti megyékben önkiszolgáló benzinkutakat kell létesíteni. A hagyományokkal azonban nem mindenki szakított. Portlandben nem tankolhatsz magadnak, amíg az elektromos autók tulajdonosai egyedül használhatják a töltőállomást. 

Önálló tankolás Oregonban

Csónakok Pennsylvania államban

Autó által vontatott csónakban, vagy lakóautóban utazni közlekedési szabálysértésnek számít Pennsylvania államban. Ez ugyanolyan mértékű büntetést von maga után, mintha járdán vezetnél, vagy egyedül hagynánk egy gyermeket az autóban. 

Csónakok Pennsylvania államban

Dudálás Rhode Island államban 

Rhode Island államban az autósokat arra kötelezik, hogy egy „jól hallható jelzést” adjanak ki, mielőtt megelőznek egy másik autót. A legtöbb személyautóban nincsen sziréna, így a legtöbb esetben a duda használatához folyamodnak. A megelőzendő autósnak nem szabad gyorsítania addig, amíg az őt előző autó vissza nem tért elé a sávba. 

Dudálás Rhode Island államban 

Guruló szerkezetek Tennessee államban

Nashville városában tilos ráakasztani robogót, görkorcsolyát, vagy gördeszkát egy mozgó járműre. Ez csak közutakon szabályellenes, a saját privát területén mindenki kipróbálhatja. Kérdés, mit szólna ehhez a Biff elől menekülő Marty McFly?

Guruló szerkezetek Tennessee államban

Homokfutók Texasban

A texasi törvényalkotók 2017-ben kezdtek lépéseket tenni az úgynevezett homokfutó járművek használatának betiltása felé. Biztonsági okokra hivatkozva megkérték a tulajdonosokat, hogy adják le a rendszámaikat, ám végül nem tudták véghez vinni a dolgot. A törvényt a mai napig nem sikerült véglegesíteni, ám így sem fényes a homokfutók jövője Texasban. 

Homokfutók Texasban

Motoros szán Vermont államban

A motoros szánok és az autók nem közlekedhetnek ugyanazon az úton. Vermontban viszont előfordul, hogy keresztezik egymás útját. Általában törvénybe ütközik közúton közlekedni motoros szánnal, itt viszont az állami rendelkezések lehetővé teszik, hogy a motoros szán átkelhessen ötsávos, vagy annál szűkebb utakon. Az elsőbbség viszont mindig az autósoké. 

Motoros szán Vermont államban

Veszély Nyugat-Virginiában

Nyugat-Virginiában tilos olyan hirdetőtáblákat kitenni, melyek a „veszély”, vagy az „állj” szavakat tartalmazzák. Megfigyelték ugyanis, hogy az autósok a táblák láttán hirtelen a fékre lépnek, ez pedig veszélyes helyzeteket idézhet elő.

Veszély Nyugat-Virginiában

Nem emberi főemlősök az Egyesült Államok területén

Ha majmot kellene szállítanod, tedd be egy strapabíró ketrecbe. Az amerikai kormány „nem emberi főemlősként” említi őket a törvényben, szállításuk pedig zárt ketrec, láda, vagy egyéb ezekhez hasonló eszköz nélkül tilos. Magyarul: ne ültesd a csimpánzod az utastérbe. Egyéb állatok, mondjuk kutyák viszont simán utazhatnak ott.

Nem emberi főemlősök az Egyesült Államok területén