5 posztapokaliptikus autós film, ha már unod a banánt otthon

Közzétéve:
2020-05-16, 09:11

Úgyis kissé világvége hangulat tombol, legalább könnyű azonosulni.

Bizonyára, ahogy az egész világon rengetegen, úgy nagy eséllyel jelenleg te is homeoffice-ra és otthon maradásra vagy kötelezve. De legalábbis erősen korlátozva. Lassan belépünk a magányos őrület harmadik hónapjába, vagyis azt hiszem, a harmadikba, hiszen manapság már azt sem tudja senki, milyen nap van. Én sem.

Ha már minden csillog-villog a lakásban és extra fertőzés mentes, betáraztál akár egy atomtámadás esetére is WC papírból és kukorica konzervből, vásároltál egy extra frigót a 250 kg fagyasztott csirkehúsodnak és kiolvastál minden könyvet, kipörgettél minden játékot, átrendezted huszonhétszer a szobákat, valamint kívülről fújod a Netflix és az HBO Go műsorpalettáját, akkor itt az ideje áttérni a koncepcionális filmnézésre. Bár tudom, hogy most a legközelebbi filmünnep május 4. A Star Wars világnapja, azzal is elüthetsz 2-3 teljes napot, de ha elfogyna, itt vannak a posztapokaliptikus autós filmek, amik megérnek egy tál popcornt.

Death Race 2000 - Halálos Futam 2000 (1975)

Az 1975-ös film egy előrevetített gazdasági összeomlás - amelyet “World Crash 79” néven emlegetnek - utáni helyzetet, és a túlnépesedő Amerika egy furcsa népritkító megoldását ábrázolja. A sztori szerint az USA létrehozza a Transcontinental Road Race nevű versenyt, melynek során nehézfegyverzettel és rengeteg lóerővel felszerelt kocsikkal hajtanak végig az amerikai kontinensen. Aki túléli a versenyt, nyer. Nem mellesleg az út során kilőtt gyalogosokért bónuszpontok járnak.

A versenyt az egész lakosság figyeli, és a 20. kiadásra pont 2000-ben kerül sor. Ami valamilyen oknál fogva sokkal veszélyesebbnek ígérkezik, mint az azt megelőzőek. Ezért főszereplőnk, Frankenstein az egyik versenyző leleményes tervvel áll elő, miszerint megöli Mr. Presidentet, és a helyébe lép. A főszerepben David Carradine, ha amúgy is éled a régi filmeket ez bizonyára érdekes lesz. Hála az égnek még letöltened sem kell, hiszen a linkre kattintva megtalálod a teljes filmet.

Duel - Párbaj (1971)

Ez a csoda egy kitartást igénylő darab és nem is annyira posztapokaliptikus, sokkal inkább futurisztikusnak mondható. Mégis kitartó idegzetűeknek bejöhet. Az 1971-es film főszereplője Dennis Weaver Mr. Mann szerepét alakítja, aki egy ‘71-es Plymouth Valianttal szeli az amerikai országutat a Mojave sivatagban. A jól menő üzletember egy igen fontos tárgyalásra tart, de bőven van még ideje, nyugodt tempóban halad. Míg meg nem előz egy előtte pöfögő roncshalmaz kamiont.

Egy idő után feltűnik neki, hogy a kamion rejtélyes okokból üldözni kezdte, és ahogy telik az idő ráébred, hogy élet-halál harcra van kényszerítve. A film egyébként nem feltétlenül a jósága miatt került be a klasszikusok közé, sokkal inkább mert Steven Spielberg nevéhez fűződik, ez volt az első egész estés filmje és egyben debütálása Hollywood térképén.

Vanishing Point - Száguldás a semmibe (1971)

Nincs jobb izoláló eszköz az otthon ülésen kívül, mint egy magányos autóút a sivatagban. Ez pontosan az, amit a Barry Newman által alakított főszereplő, Kowalski elhatároz az 1971-es Száguldás a semmibe című filmben. Az ex-zsaru bevállal egy kis melót és egy 1970-es Dodge Challengert kellene elvinnie egy San Franciscó-i ügyfélnek, ám a nyugalmasra és magányosra tervezett út nem éppen úgy alakul, ahogy arra bárki számíthatna.

Mármint a filmben. Zsaruk, drogok, egy pucér nő egy biciklin, egy nemezisként felbukkanó versenyző egy Jaguar E-Type-ban. Tehát enyhén szólva is úgy fest, az út során mindenki akar belőle egy darabot. Ez sem a klasszikus értelemben vett posztapokaliptikus film, mégis benne van az üzenet, hogy sokszor az emberek jobban “fájnak”, mint a magány. Hátha te is máshogy állsz majd az átmeneti elszigeteltséghez, ráadásul tényleg végig autóznak benne.

Mad Max - Az igazi 4 az egyben (1979, 1981, 1985, 2015)

Azt gondolom a Mad Max filmeket nem nagyon kell bemutassam.  A legklasszikusabb posztapokaliptikus autós filmsorozat, ahol a gázolaj a világ legértékesebb és legszentebb anyaga. A sztori egy Max nevű naplopó hapsit követ, aki természetesen megállás nélkül bajba keveredik.

A jó hír az, hogy a Mad Max filmekből már 4 áll rendelkezésedre 1971-től egészen 2015-ig elszórva. És ez még nem minden, 2022-ben érkezik a Furiosa, vagyis az 5. Mad Max film. Sokak szerint a negyedik, a Mad Max Fury Road már nem volt akkora durranás, szerintem azért két nézést is megért. A CGI és a beteg járgányok miatt mindenképpen, bár a kocsi elején menet közben tűzgitározó rocker nekem már kissé teátrális túlzásnak tűnt, de ennyi spoiler elég is. Természetesen a sorozatból nem hiányozhat egy olyan főszereplő mint a Rettenthetetlen Mel Gibson, vagy a végletesen félőrült karaktereket is hitelesen alakító Tom Hardy.

Az eddigi Mad Max filmek címei:

Blood Car, de csak ha imádod a gagyi-vicces-horror filmeket (2007)

Ez a film csak azért maradhat ebben a cikkben, mert igenis vannak, akik szeretik a szar filmeket, mert annak is megvan a maga bája. Erre élő ismerősöm is van, így tuti biztos, amit írok. A sztori a közeljövőben játszódik, ahol az autóvezetés privilégiummá válik. A jó modellek és az üzemanyag a gazdagoké, a benzinzabáló betegágyak pedig mennek a roncstelepre, ahol valamiért - ne kérdezd miért - beindult tinédzserek tanyáznak.

A súlyos üzemanyaghiány problémáját egy kivételesen okos srác más növényi anyagokból kivont alternatívákat használó motorral kívánja megoldani, ám valamiért az egységek csak emberi vérrel indulnak. WHAT?! Bár az ötlet megoldás lehet, mégsem könnyű használatba helyezni, nem is értem miért?! A sztori nagyjából pár évvel a jelen előtt játszódhat, ha lenne egy időgépünk szólhatnánk nekik, hogy kitartás gyerekek, pár év és egy járvány miatt úgyis lezuhannak az árak.

Plusz egy, amit nem lehet kihagyni a vírus idején - Halálos Iramban filmek

Nem lehet elmenni szó nélkül amellett a keserédes meme alapanyag mellett, hogy a Halálos Iramban filmekben állandóan Corona sört vedelnek a szereplők. Aki éli a kicsit sötétebb humort, az jót nevet ezen, mindenki mástól elnézést kérek. Bár manapság már én sem nézem az új F&F filmeket, azért nagyjából az első négyig valóban az autós kultúráról és a kocsikról szólt, némi hollywoodi túlzással. Sokan inspirálódtunk ezekből a filmkeből, ha másért nem is, nosztalgiából simán mehet a Corona vírus időszaka alatt!

Ha a te kedvenced is a Tokyo Drift, akkor ne hagyd ki Galán Erik Nissan 200SX S13-asáról készült videónkat sem!

Kapcsolódó írások

Toyota Supra mk4 halálos iramban
2020. május 20.
Minden szavazatra szükség van ahhoz, hogy az ikon megszülethessen.
Szlovénia felől érkező kamionok a magyar-szlovén határ közelében az M70-es autópálya csörnyeföldi pihenőhelyénél 2020 márciusában
2020. április 22.
Magyarország is meghosszabbítja a COVID-19 ellen bevetett különleges szabályokat.

További hírek