2020. november 28. | 13:14

A hírnév, a siker és a pénz nem véd meg a balesetektől. Sőt, néha pont ezek járulnak hozzá azokhoz.

A hírnév, a siker és a pénz nem véd meg a balesetektől. Sőt, néha pont ezek járulnak hozzá azokhoz.

Következzen nyolc ismert személy, aki autóbalesetben vesztette életét. Van köztük olyan, aki pusztán a szerencsétlen véletlennek köszönheti tragikus sorsát és van olyan, akit az alkoholos befolyásoltság, a drogok vagy éppen a gyorshajtás ragadott el az élők sorából, de olyan is van, akit a lesifotósok üldöztek a halálba vagy éppen a titkosszolgálatok tettek el láb alól autóbalesetnek álcázva. Vajon ez utóbbi tényleg megtörténik néha?

Jean Bugatti

Ki volt ő?

Jean Bugatti (1909 – 1939) Ettore Bugatti legidősebb fia és egyben járműtervező tesztmérnök volt édesapja gyáránál. Munkakörének megfelelően rendszeresen tesztelte az ott készülő prototípusokat.

Élt: 30 évet

Mi történt?

A Type 57-es versenyautó tesztelése közben hunyt el.

Hogyan történt pontosan?

1939. augusztus 11-én a korábbi 24 órás Le Mans-i 24 órás verseny győztes Bugatti Type 57-es versenyautót tesztelte éppen nem messze a gyártól, ahol dolgozott, amikor egy hirtelen, az utat szegélyező sövényből előbukkanó kerékpáros miatt elrántotta a kormányt. A manőver sajnos nem sikerült, elvesztette uralmát a járműve felett, elsodorta a kerékpárost is, majd egy fának csapódott. Jean Bugatti a helyszínen belehalt sérüléseibe.

James Dean

Ki volt ő?

James Byron Dean (1931 – 1955) egy feltörekvő amerikai színész volt Hollywood aranykorából, aki előtt ott állt még az egész élet.

Élt: 24 évet

Mi történt?

Porsche 550 Spyderével összeütközött egy Ford személyautóval.

Hogyan történt pontosan?

Dean imádta az autókat és a sebességet, ezért 1954-ben elhatározta, hogy a filmezés mellett autóversenyzői karriert is épít magának. Több sikeres futam után 1955. szeptember 30-án is éppen egy futamra tartott többedmagával. Az újonnan beszerzett, nagyon gyors és nagyon vad Porschét a színész vezette, hogy „betörje”. Az út során korábban már kapott gyorshajtásért büntetést, de ez feltehetően nem vette el a kedvét a további száguldozástól. Egy kereszteződésben kihajtott elé egy 1950-es Ford Tudor, Dean már nem tudott megállni és oldalról nekiment az autónak. A Porsche az ütközés hatására letért az útról és az út szélén kötött ki. A színész utasa kirepült az autóból, ő azonban beszorult a roncsba. Szerencsétlen módon a nyakát törte, de nem halt meg azonnal, korházba szállították. Nem tudtak már segíteni rajta, az odafelé vezető úton életét vesztette.

Grace Kelly

Ki volt ő?

Gracia Patricia Kelly (1929 – 1982) amerikai színésznő volt, aki Monaco hercegnője lett, miután feleségül ment III. Rainier monacói herceghez.

Élt: 52 évet

Mi történt?

Autójával letért az útról és a szalagkorlátot átszakítva szakadékba zuhant Monacóban.

Hogyan történt pontosan?

1982. szeptember 13-án hazafelé tartott Monaco szerpentinjein, amikor agyvérzést kapott, elvesztette eszméletét és autójával, egy 1971-es Rover P6 3500 gépkocsival letért az útról és egy kanyarban kizuhant egy 37 méteres szakadékba. A hercegnővel utazott Stephanie lánya is, ő is súlyosan megsérült ám túlélte a balesetet. Grace Kelly nem volt ilyen szerencsés, súlyos agykárosodást szenvedett. A monacói korházba szállították, ahol aznap éjszaka életét vesztette, miután férje kérésére lekapcsolták a létfenntartó készülékekről. Temetésén részt vett Diana hercegnő is, aki később szintén autóbalesetben hunyt el.

Lady Diana

Ki volt ő?

Lady Diana (születési nevén Diana Frances Spencer) 1981 és 1996 között volt walesi hercegné, az első trónörökös, Károly walesi herceg felesége.

Élt: 36 évet

Mi történt?

Paparazzók elől való menekülés közben autóbalesetet szenvedett egy párizsi alagútban.

Hogyan történt pontosan?

1997. augusztus 31-én Mercedes-Benz W140-es gépkocsija nagy sebességgel a párizsi Alma-rakpart alagútjában éjfél után nem sokkal balesetet szenvedett, miközben motoros lesifotósok elől menekült. Az autóban négyen utaztak, Lady Diana, az egyiptomi szeretője Dodi al-Fayed, testőrük Trevor Rees-Jones és a sofőr, Henri Paul. A testőrön kívül sajnálatos módon valamennyien életüket vesztették a balesetben. A hivatalos vizsgálatok alapján megállapítást nyert, hogy a vezető vérében alkohol és különböző tudatmódosító szerek voltak, így egyedül őt tették felelőssé a tragédiáért, a paparazzók közül senkit sem vontak felelősségre. Dodi al-Fayed ma is élő édesapja, Mohammed al-Fayed továbbra is kitart azon teória mellett, hogy a brit titkosszolgálat keze van a baleset hátterében, miután a brit királyi családnak kínossá vált a volt hercegnő (1996-ban elvált Károly hercegtől) nyílt kapcsolata egy muzulmán férfival. Erre bizonyíték azonban nincsen. Lady Diana olyan súlyos belső sérüléseket szenvedett, hogy nem lehetett megmenteni. Órákon át küzdöttek az életéért, de végül hajnali 4 óra körül a kórházban elhunyt. Az egykori walesi hercegnét az egész világon gyászolták és gyászolják a mai napig.

Jennifer Syme

Ki volt ő?            

Jennifer Maria Syme (1972 - 2001) egykori amerikai színésznő, Keanu Reeves párja volt 1998 és 2000 között.

Élt: 28 évet

Mi történt?

Parkoló autóknak ütközött terepjárójával.

Hogyan történt pontosan?

2001. április 1-jén részt vett egy házibuliban, amit az énekes és zenész Marylin Manson tartott. Másnap, 2-án hajnalban hazafuvarozták a buliból, de ő később mégis úgy döntött, hogy saját autójával, egy 1999-es Jeep Grand Cherokee terepjáróval visszamegy. Az úton azonban parkoló autóknak hajtott, a biztonsági öv becsatolásának elmulasztása miatt kiesett az autóból és a helyszínen életét vesztette. A boncolás után kiderült, hogy a színésznő vérében olyan magas volt az alkohol koncentrációja, hogy valószínűleg alkoholmérgezést kapott, vezetésre bizonyosan alkalmatlan állapotban volt, emiatt következett be a baleset.

Paul Walker

Ki volt ő?

Paul Walker (1973 – 2013) egy amerikai színész volt. Az ő munkásságának köszönhetjük többek között Brian O’Conner figuráját a Halálos iramban franchise filmjeiben.

Élt: 40 évet

Mi történt?

Lámpaoszlopnak ütközött, az autó kigyulladt, emiatt az utasoknak esélyük sem volt a túlélésre.

Hogyan történt pontosan?

2013. november 30-án Paul Walker egy saját szervezésű adománygyűjtő eseményének helyszínét hagyta el délután fél 4 magasságában autóversenyző barátja, Roger Rodas társaságában. A színész utas volt annak piros színű 2005-ös szuperautójában, egy Porsche Carrera GT-ben. A sofőr feltételezhetően a rossz gumiknak és a túl nagy tempónak köszönhetően elveszítette az uralmát a jármű felett, és körülbelül 160-170 km/órás sebességgel egy beton lámpaoszlopnak, majd két fának csapódtak. Az autó azonnal kigyulladt és az utasok a felismerhetetlenségig összeégtek. A balesetet követően a színész lánya keresetet nyújtott be a Porsche autógyár ellen, amely szerint a Porsche Carrera GT konstrukciós hiányosságai hozzájárultak édesapja halálához. Ezt később Walker édesapja és Rodas özvegye is megtette. A Walker-család esetében peren kívüli egyezség született az ügyben, míg az özvegy pert vesztett a gyártó ellen.

Ryan Dunn

Ki volt ő?

Ryan Matthew Dunn (1977 – 2011) egy amerikai kaszkadőr, televíziós személyiség, humorista és Jackass szereplő volt.

Élt: 34 évet

Mi történt?

Dunn és Zachary Hartwell (Jackass produkciós asszisztens) életüket vesztették a sztár Porsche 911 GT3-as sportautójában miután az letért az útról és fának csapódott.

Hogyan történt pontosan?

2011. június 20-án hajnali fél 4-kor lesodródtak az útról, az út menti fáknak ütköztek, majd az autójuk kigyulladt. Néhány órával a végzetes baleset előtt Dunn Twitteren posztolta, amint egy West Chester-i bárban iszogatnak asszisztensével. A mulatozás végeztével autóba ültek és ekkor történt a tragédia. Dunn vezette a gépkocsit, akinek a vérében az utólagos toxikológiai vizsgálat magas, a megengedetthez képest kétszeres alkoholszintet állapított meg. A balesethez az alkoholos befolyásoltság mellett a gyorshajtás is hozzájárult, a karambol pillanatában 210-220 km/órás sebességgel hajthattak a megengedett 90 km/órával szemben.

José Antonio Reyes

Ki volt ő?

José Antonio Reyes Calderón (1983 – 2019) egy professzionális spanyol labdarugó volt.

Élt: 35 évet

Mi történt?

Autójával lesodródott a Sevillát és Utrera közötti autópályáról.

Hogyan történt pontosan?

2019. június 1-jén a délelőtti órákban José Antonio Reyes és két unokatestvére (Jonathan Reyes és Juan Manuel Calderón) Sevillából Utrerába tartottak az A376-os autópályán, amikor egy durrdefekt miatt lesodródtak az útról, balesetet szenvedtek, majd a sztár Mercedese kigyulladt. A balesetet egyedül Juan Manuel Calderón élet túl, akit súlyos sérülésekkel szállítottak kórházba.