A tűzoltó takaró nem újdonságszámba menő eszköz a tűzoltásra szakosodott termékeket forgalmazó cégek portékái között. Ezek jellemzően nagysűrűségű üvegszálas szövetből készülnek, körülbelül 250 g/m2 a súlyuk és nyilvánvalóan éghetetlen anyagból vannak.

Kialakítása miatt használhatósága könnyű, másodpercek alatt elő lehet kapni és a kisebb tűzfészkeket pillanatok alatt eloltja. Használható fa, papír, textíliák, műanyagok, oldószerek, háztartási gázpalackok, oltására. Kiemelten jól használható olajok és elektromos berendezések oltására, mivel elektromos ellánállása miatt gyakorlatilag szigetel.

A tűzoltótakaró számos ország hivatali járműveinek kötelező kelléke, mivel kiválóan alkalmas meggyulladt emberek eloltására. Amennyiben tartasz a spontán öngyulladástól, ajánlott beszerezni egyet a kocsiba.

A norvég Bridgehill cég azonban messze túlment az általános tűzoltótakarók szintjén. A hatalmas felületben készült speciális változatokkal simán megoldható gépjárművek oltása. A cég ígérete szerint a kialakításnak köszönhetően villámgyorsan alkalmazható tűzoltó szőnyeg alkalmas arra, hogy ha valamilyen műszaki hiba miatt egy zsúfolt parkolóban kigyulladna az autód, pillanatok alatt elfojtsd vele a tüzet, így elkerülve a komolyabb katasztrófát.

A statisztikák alapján egyik legkritikusabb autótűz helyszíne az alagúton átvezető útszakaszon történik, azonban amennyiben alkalmazod a cég által kínált óriástakarót, mindenféle járulékos kár nélkül megoldható a pórul járt gépjármű oltása. Mivel az eljárás alapvetően a jól alkalmazható olajok oltására, akár egyes spontán öngyulladásra hajlamos BMW-k elszenesedését is megfékezheted.

A közösségi médiában futótűzként terjedő bemutató videón jól látható, mennyire sikeresen működik a rendszer különféle tűzeseteknél. Ha kéznél van némi általános kémia ismeret, hamar rájön az ember, hogy a megoldás mennyire logikus, bár én egyelőre nem találtam ehhez hasonló kivitelezést a tűzoltótakaró alkalmazására. Az egyre fogyatkozó kötelező autós kiegészítők mellett ez sem lenne éppenséggel hátrány, ha a csomiban figyelne.

Ami még ezen is túltesz, az épületekre alkalmazható verzió. A meggyőző méretű ezüstös sörsátor adhatta az alapot Lady Gaga 2018-as oversize rucijához is, titkon ő is tuti nagyon félhet a spontán öngyulladástól.