Alkoholszondás indításgátlót rakat az új autókba az Európai Parlament

Kiss Márton újságíró
Közzétéve:
2020-10-01, 13:10

Az alcohol interlock nem ismeretlen technikai megoldás az európai országok előtt.

Az Európai Parlament által elfogadott járműbiztonsági rendelkezések értelmében 2022 januárjától kezdve minden Európában értékesítésre szánt új gépjárművet alkoholszondás indításgátlóval kell felszerelniük az autógyártóknak. Az EU ezzel a lépéssel igyekszik elejét venni az ittas vezetés miatt bekövetkezett közúti baleseteknek.

FRISSÍTÉS: Téves információk keringenek a neten az alkoholszondás indításgátlóval kapcsolatban. Ide kattintva olvashatod el a részleteket.

Alkoholszondás indításgátló

A napi rutinunk annyiból változik majd, hogy indulás előtt bele kell fújnunk a beépített alkoholszondába, az autónk ugyanis addig nem fog elindulni, amíg nem produkálunk negatív eredményt. A rendszert nem lesz egyszerű kijátszani, a szerkezet ugyanis érzékeli, ha a befújt levegő nem emberi tüdőből származik, továbbá azt is, ha a levegő nem friss. A készülék elviekben úgy is beállítható, hogy az előre meghatározott időközönként, akár óránként ismételt mintát kérjen, pozitív eredménynél pedig leáll a kocsi, tehát az sem járható út, ha indulás után gurít le 1-2 sört a járművezető.

A magyar rendőrség beszámolója szerint az alcohol interlock jól ismert technikai megoldás az ittas vezetések megakadályozására, számos európai országban jogszabály rendelkezik az ilyen eszközök kötelező alkalmazásáról (Ausztria, Belgium, Dánia, Franciaország Finnország, Svédország stb.). Ugyanakkor ezek a jogszabályok nem az átlagos autósokra, hanem a hivatásos tehergépjármű- és autóbusz sofőrökre, a visszaeső ittas személyekre, illetve egyes helyeken az iskolabuszok vezetőire vonatkoznak. A vállalatok önállóan dönthetnek arról, hogy a céges járműflottába tartozó gépkocsikat felszerelik alkoholszondás indításgátlókkal, vagy sem.

Alkoholszondás indításgátló az autóban

15 hónap múlva azonban nagyot változik az európai autópiac, 2022-től ugyanis csak ilyen szondával ellátott új autók kerülhetnek forgalomba Európában. Ennek oka, hogy az ittas vezetés az egyik leggyakoribb halálozási ok az öreg kontinenst átszelő utakon. Az alkoholszondás indításgátlók beszereltetésétől a közúti közlekedésbiztonság javulását és emberéletek megmentését várják a közlekedésbiztonsági szakemberek.

Mi a véleményed az alkoholszondás indításgátlóról? Az Európai Parlament 2019. április 16-án fogadta el az új...

Közzétette: Baleset-megelőzés – 2020. október 1., csütörtök

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Baleset-megelőzés (Facebook)

Kapcsolódó írások

Alkoholszondás indításgátló
2020. október 02.
Félreérthető információk terjengenek az interneten a szerkezettel kapcsolatban.
Fokozott közúti ellenőrzés 3 rendőrrel a képen
2019. április 02.
Meg amúgy se, de a lényeg, hogy ne hajts gyorsan szerdán és ne szabálytalankodj, értem?

További hírek