Az autópályán haladó Teslában aludt a nézettséghajhász TikTok-sztár

Kiss Márton újságíró
Közzétéve:
2021-01-25, 08:48

Nem csupán magát és az édesanyját, hanem másokat is veszélybe sodort a felelőtlen fiatalember.

A Tesla Autopilot nem rendeltetésszerű használata miatt kerülhet bajba egy TikTok-sztár, aki a nézettség kedvéért sodorta veszélybe magát, az édesanyját és azokat, akik rajta kívül az autópályán közlekedtek.

Johnathon Cook szunyókál egy Tesla Model 3 hátuljában

Az ugyan igaz, hogy a Tesla Autopilot-rendszer egyre fejlettebb, de a villanyautókat gyártó cég nyomatékosan felhívja a figyelmet arra, hogy a sofőröknek a kormányon kell tartaniuk a kezüket, és készen kell állniuk arra, hogy bármikor visszavegyék az irányítást az autó felett, amikor ez a funkció be van kapcsolva. Aki nem így cselekszik, az törvényt szeg, veszélyes vezetéssel vádolják meg azokat, akik az Autopilot bekapcsolása után bevágják a szunyát a volán mögött.

A TikTokon egymillió követővel rendelkező Johnathon Cook talán még tisztában is volt ezekkel a dolgokkal, a nézettséghajhászás közepette mégis sutba vágta a józan észt. Szépen fogta a párnáját és a takaróját, majd bevackolta magát egy 2020-as Tesla Model 3 Standard Range Plus hátuljába. Első körben csak a bal egyben aludt kényelmetlen testhelyzetben (vagy tettette, hogy alszik), aztán hátul folytatta ezt a tevékenységet. Közben nem tudott volna kamerázni, az operatőr szerepét az édesanyjára osztotta, aki az anyósülésen foglalt helyet.

Johnathon Cook szunyókál egy Tesla Model 3-as volánjánál

Miközben a srác lement alfába, az önvezető Tesla nagy sebességgel haladt az autópályán, a kocsi a GPS által kijelölt útvonalon haladt a címállomás felé. Cook a videó alatt jelezte, hogy senki ne kövesse el a példáját, de azért arra volt érkezése, hogy bemutassa, miként játszotta ki az Autopilot biztonsági rendszerét. Először is súlyt helyezett a kormányra, amit hamisan emberi kéznek érzékelt a szoftver. Másodszor pedig a háta mögött kötötte be a biztonsági övet, így könnyedén hátra tudott mászni, miután bekapcsolta a „robotpilótát”.

Mindennek a tetejébe Cook fel is töltötte a kalandjáról készített videót az internetre, vagyis bizonyítékot szolgáltatott maga ellen. Ha a fiú bűnösnek találtatik emberéletek veszélyeztetésében, akkor súlyos pénzbírságot szabhatnak ki rá, rosszabb esetben akár letöltendő börtönbüntetéssel is sújthatja őt a bíróság.

Kapcsolódó írások

2020. január 08.
A 2 milliárd dolláros üzem hivatalosan is megkezdte a gyártást
Csődöt jelent a Tesla?
2017. november 29.
Nem sokkal azután, hogy bejelentette az új Roadster és a futurisztikus elektromos kamion érkezését a Tesla, sötét jóslatokba bocsátkoztak az elemzők a vállalat jövőjével kapcsolatban.

További hírek