2023. január 10. | 11:21

A két utcai versenyző szerencsétlenségére a járőröknek is gyors autója volt.

Németországban, a Lipcse melletti Schkeuditz városában járőröztek a rendőrök, amikor egy kereszteződésben összefutottak két utcai sportautóval. Az egyik versenyző egy BMW M4 Competition volt, míg ellenfele egy Porsche 718 Cayman GT4 RS.

Már a hangos motorbőgetésből gyanús volt a járőröknek, hogy mi következik, a start után pedig egészen egyértelmű lett. A rendőrök is egy lelkesebben motorizált BMW-vel vették üldözőbe a kertvárosi Verstappeneket, amiből be is tudták mérni sebességüket.

A verseny legizgalmasabb részén az egyik autóst 235 km/órával mérték be, de lassítás után a 70-es zónában is még 200 km/óra körül hasítottak. Ezzel versenypályán nem is lenne gond, de a fent említett szakaszon nem csak autós, de gyalogos keresztirányú forgalomra is számítani kell, így a mutatvány még veszélyesebb.

Nem is kellett sok, a hatóságok a következő lámpánál elállták a két autós útját és intézkedés alá vonták a sofőröket. Németországban egy ilyen szintű gyorshajtás már nem játék, súlyos következményei vannak.

Az illetékes bíró azonnal elvetette a versenyzők jogosítványát és a hatóságokkal lefoglaltatta a járműveket. Az ilyen fajta mutatványt a német jog 2013 óta nem szabálysértésként, hanem bűncselekményként kezeli, így a büntetési tétel is magasabb.

Baleset okozása és veszélyeztetés nélkül 2 év börtönbüntetésre is számíthatnak a gyorshajtók, veszélyeztetés esetén ez 5 évre emelkedhet. Ilyen cselekedet után balesetet is okozva már 10 évre kúszhat fel a büntetési tétel. Ezek mellett a vezetői engedélyt bevonják és az adott személyt orvos-pszichológiai vizsgálat alá vetik.

A legfájdalmasabb tétel mégis az, hogy ilyen esetekben elkobozzák az autót, akár a miénk, akár nem. Ezután elárverezik és az ebből befolyó összeget az államkasszába helyezik.

A szigorú szabályozás és a súlyos büntetések ellenére Németországban egyelőre mégsem csökken az utcai versenyzők száma. 2021-ben 90 ilyen esetet regisztráltak, míg 2022-ben már 119-et. Ráadásul ezek csak az ismert esetek, ennél vélhetően sokkal többen űzik a műfajt.

Depositphotos