Kártörténeti elemzés 3 990 Ft-ért
szombat - 2023. december 02.
3 °C
gyenge köd
alapjarat.hu logo
95 579 Ft
100 635 Ft
D 607 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Brutális összegért kelt el egy makulátlan állapotú McLaren F1

2021. augusztus 17. | 16:15

A gyári poggyászok és egy eredeti, titánium szerszámkészlet is járt a keveset futott sportautó mellé.

A McLaren F1 kétségtelenül az 1990-es évek egyik – ha nem a – legjelentősebb szuperautója. Ráadásul a Gooding and Company’s aukcióján egy hibátlan, mindössze 387 kilométert futott példány is kalapácsa alá került a legendás wokingi kocsiból. Az eladó előzetesen 15 millió dollár (aktuális árfolyamon számolva 4 milliárd 482 millió forint) környékére saccolta a vételárat.

Ez a 029-es vázszámot viselő autó, vagyis eredetileg a 25. McLaren F1, amelyet leszállítottak tulajdonosának. A kasztnit egyedi, Creighton Brown színűre fényezték, míg az utastér Light Tan és Dark Brown árnyalatú bőrrel van bevonva.

Az autó első tulajdonosa egy japán vásárló volt, aki inkább csak karbantartotta, mint vezette a McLarent. Ezt követően a sportkocsi Amerikába került, ahol szintén egy garázs dísze volt, de a szabad levegőre viszonylag ritkán vitték.

Önmagában már az is ritkaságszámba megy, hogy egy McLaren F1-et eladásra kínáljanak, ám ezt a példányt az összes eredeti kiegészítőjével együtt árverezték el, így egy valóban különleges csomagra lehetett licitálni. A teljes, ötrészes poggyászkészlet megtalálható benne, amely a karosszéria oldalán található csomagtartóba illeszkedik. Egy ritka TAG Heuer karóra, illetve aranyszínű, titán szerszámkészlet is jár hozzá.

Az F1 már most is egy valódi autóipari ikonnak számít. Olyan anyagok keverékét használja, amelyek ma is egzotikusak számítanak, ilyen a karbon, a kevlár, a titán és az aranyfólia is. A BMW által készített, középre beépített 6,1 literes, V12-es szívómotor a McLaren F1 GT verziójában 627 lóerős teljesítményt és 650 newtonméter forgatónyomatékot képes leadni egy hatfokozatú kézi váltón keresztül. Álló helyzetből indulva csupán 3,7 másodperc alatt éri el a 100 kilométer/órás, 8,8 szekundum alatt pedig a 200 kilométer/órás tempót. A végsebessége meghaladja a 320 kilométer/órát.

Mivel azóta, hogy legördült a gyártósorról, kevesebb mint 15 kilométert ment évente, nehéz elképzelni egy olyan makulátlan állapotú McLaren F1-et, mint ez. Olyannyira, hogy az előzetes várakozásokat jócskán meghaladva végül 20 465 000 dollárért (6 milliárd 115,5 millió forintért) cserélt gazdát. Ezzel az idei évben ez a legdrágább autó, amelyet elárvereztek.

 

Többmilliós ereklyévé érett ez a 60 éves Trabant P50 - VIDEÓ Elveszítheti állását az autóiparban dolgozók egy része az elektromos átállás miatt

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!