2022. március 08. | 11:14

Becslések szerint ennyi pénzből 32 ezerszer teljesen fel lehet tölteni a Tesla Model 3 akkumulátorait.

Érdekes történet kapott szárnyra a kínai médiában a Tesla Supercharger töltőhálózatának számlázási rendszerével kapcsolatban. A CnEVPost értesülései szerint egy helyi Tesla Model 3 tulajdonos riasztást kapott a mobilapplikációjára, mely szerint nem használhatja tovább az amerikai vállalat töltőjét, mivel 214 millió forintnak megfelelő összegű tartozása van.

A kínai weboldalon szereplő képeken látható, hogy az alkalmazás szerint a felhasználó közel 2 gigawattórányi energiát vett fel, ami a becslések szerint elegendő lenne arra, hogy a 2020-as Tesla Model 3 teljesen lemerült akkumulátorait 100 százalékig töltse, egészen pontosan 32 ezer alkalommal.

Tesla Supercharger

A kirívóan magas összeg természetesen egy hiba következtében keletkezett. Az újságcikk szerint a felhasználó kapott választ a Tesla ügyfélszolgálatától, akik megígérték, hogy dolgoznak a probléma kijavításán. Könnyen lehet azonban, hogy a történetben szereplő autóson kívül mások is sokkoló üzeneteket kaphattak a rendszertől.

Előfordulhat, hogy a hiba összefüggésbe hozható a töltési díjak módosításával. Korábban a Tesla 2 kínai jüanért (113 forintért) adta az áramot percenként, ez most 3,2-re (181 forintra) emelkedett. Amerikában fél dollárba, azaz 178 forintba kerül egy perc, Németországban ugyanez fél euró, ami a mostani árfolyammal számolva 200 forint környékére tehető.

Az orosz-ukrán háború kapcsán nagyjából egy héttel ezelőtt jelent meg a hír, hogy többek között Miskolcon és Debrecenben is ingyen használhatók a Tesla Supercharger töltői, ezzel is segítve a villanyautóval közlekedő menekültek helyzetét.