2023. szeptember 25. | 12:54

Várhatóan az olaj és a földgáz iránti kereslet is csökkenni fog, előbbi főleg az elektromos autók miatt.

Azért azt lehet érezni az újautó-piacon, hogy az elektromos autók egyre nagyobb szeletet követelnek maguknak az eladásokban, míg a dízeleké például csökken. A hibridek is egyre népszerűbbek, miközben a pusztán benzines autók egyelőre tartják magukat.

Napjainkra már szinte minden kategóriához megfelelő üzemanyag-infrastruktúra van, ám a belső égésű motorral szerelt autók tulajai felett sötét felhők gyűlnek. Legalábbis ez szerepel a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) jóslatában.

Aszerint ugyanis az olaj és a gáz iránti kereslet még ebben az évtizedben tetőzni fog. Ez azt jelenti, hogy attól a ponttól kezdve viszont csökken majd a felhasználók igénye ezekre a jószágokra, ami a piac átalakulását okozza majd.

Hiszen csökkenő felhasználás mellett az olajipari vállalatok nem hajtanak majd végre annyi beruházást. A beruházások hiányával a termelés, feldolgozás, szállítás és minden egyéb ide tartozó költség stagnál majd vagy éppen emelkedik, így akár az üzemanyagok ára is.

A szervezet szerint az egész mögött a világ vezető országainak politikája, gondolkodása áll. Ezek jellemzően törekednek a zöldebb energiaforrásokra való átállásra, illetve támogatják a villanyautók térnyerését.

Mivel ilyen feltételek mellett kisebb igény alakul az olyan üzemanyagokra, mint olaj és a gáz, ezért a piac is átalakul majd. Emiatt egyébként az ide köthető nagyvállalatok aggódnak, hiszen szerintük egy gyors és koordinálatlan átállás energiapiaci káoszt is okozhat.

Más elemzők szerint egyébként nem eszik ennyire forrón a kását. Sok tényező hátráltatja egyelőre a teljes elektromos átállást, és vannak még olyan országok, kontinensek, ahol annyira nem sürgetik ezt a dolgot. Más spekulációk szerint inkább a 2030-as és 2040-es években lesz az olaj és a gáz iránti kereslet tetőzése.

Depositphotos