2023. szeptember 08. | 09:12

Ennek köszönhetően a fogyatékossággal élők az Európai Unió egész területén élhetnének egészségi állapotukhoz tartozó kedvezményeikkel, könnyítésekkel.

Egységes rokkantkártya bevezetését tervezi az Európai Bizottság. A programnak az a célja, hogy a fogyatékossággal élők ne csak saját országukban kapjanak kedvezményeket.

Hiszen ezek arra szólnak, hogy sok helyzetben megkönnyítsék életüket. Az EU célja, hogy ez a saját országukhoz képest külföldön se legyen máshogy. Ehhez pedig egy egységes kártyarendszert vezetnének be. Ez eleinte a nemzeti rokkantkártya mellé érkezne minden országban afféle kiegészítésként.

A tervek szerint pedig hosszabb távon ez a kártya váltaná fel a nemzeti rokkantsági igazolványokat. Az egységes EU-s kártyát egyébként ugyanúgy az illetékes nemzeti hatóságok állítanák ki.

Ezen kedvezmények sok helyzetben megkönnyítik a fogyatékossággal élők életét. Ilyen fontos dolog a rokkant parkolók használata, amelyeknél méretük miatt sokkal könnyebb lehet a ki- és beszállás.

De ide tartoznak még különböző közlekedési, tömegközlekedési kedvezmények is. Illetve élhetnek a kártya előnyeivel kulturális eseményeken, múzeumokban, parkokban, sportrendezvényeken, de akár vidámparkokban is.

Az új javaslat hamarosan az Európai Parlament, majd a tagországok tanácsa elé kerül. A könnyebb használat és elérhetőség érdekében azt szeretnék, ha ez az igazolványok nem csak fizikai, de elektronikus formában is létezzenek majd.

Deposiphotos