vasárnap - 2023. május 28.
22 °C
kevés felhő
alapjarat.hu logo
95 566 Ft
100 612 Ft
D 551 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Egyszerre 15 helyszínen tartott rajtaütést a német rendőrség a klímaaktivisták ellen

2023. május 26. | 11:01

Azokról van szó, akik időnként odaragasztják magukat vagy egymást a német autópályákhoz.

Szervezett akciót tartottak Németországban a rendőrök. Egyszerre 15 helyen csaptak le, és a magukat autópályákhoz ragasztgató klímaaktivisták ingatlanjait célozták.

Hiszen jelenleg is nyomozás folyik a szervezet ellen, akik csak úgy hívják magukat, hogy The Last Generation, tehát az utolsó generáció. Arról ismertek, hogy elég radikális módon próbálják felhívni a figyelmet a klímaváltozásra.

Példáel liszttel öntenek le klasszikus autókat, elhalasztanak akciójuk miatt autóversenyeket vagy odaragasztják magukat az autópályákhoz, hogy ezzel bénítsák a forgalmat. Mondanom sem kell, hogy utóbbi mennyire életveszélyes.

Ezek fényében a rendőrség bűnszervezetként kezeli őket, ahogy nemrég néhány 22 és 38 év közötti tagjukat le is tartóztatták. A razziát a Müncheni Ügyészség rendelte el és bűnszervezet létrehozásával, támogatásával vádolják az elfogott hét embert.

Nem csak a rendőrségnek kellett időnként összeszednie az aktivistákat az úttestről, de a lakosság felől is érkezett több feljelentés akcióik miatt. Így hát az ügyészség lefoglalásokat is elrendelt, amik főleg vagyontárgyakra irányultak.

Ennek keretein belül több vagyontárgyat és bankszámlákat is lefoglaltak. Ezen felül találtak 1,5 millió eurót (558 millió forint), amit az akciók kivitelezéséhez gyűjtöttek.

Az ügyészség azzal is gyanúsítja a Last Generation csoportot, hogy 2022-ben egy olajvezetéknél szerettek volna bűncselekményt elkövetni. Ez az Ingolstadt és Trieszt közötti olajvezetéknél történt volna, de végül semmi nem lett belőle.

A szervezet visszautasítja a vádakat, hiszen ők minden akciójukat előre bejelentik és tudatják. Emellett azt is elmondták, hogy a rendőrségi akció nem fogja visszatartani őket a további megmozdulásoktól, csak fokozza majd azokat.

Olaf Scholz német kancellár őrültnek nevezte az aktivistákat és szerinte tevékenységük kontraproduktív. Hozzá hasonlóan a Német Zöld Párt vezetése is elítélte az aktivistákat, szerintük sem célravezető ez a megoldás.

Depositphotos
21 éves egyetemista szenvedett áramütést Nyíregyházán, miután egy tehervagon tetejére mászott Autópályadíjat emelnek nyugati szomszédunknál

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!