2021. november 17. | 09:11

Mondjuk sokat is költenek ezek a vállalatok.

Az autóiparban egészen döbbenetes összegek repkednek, persze ha jobban belegondolunk, ez nem is annyira meglepő: az alkatrészek és autók legyártása, javítása (itt több millió járműről van szó) már önmagában is drága dolog, és akkor pl. az új technológiák kifejlesztéséről, a munkabérek és az esetlegesen felmerülő kártérítések kifizetéséről még nem is beszéltünk. Persze annyira nem kell sajnálni a nagy autógyártókat, hiszen másodpercenként is annyi pénzt keresnek, amiről sokan csak álmodoznak.

A USwitch új tanulmányában megvizsgálta, hogy a világ vezető autógyártóihoz mennyi pénz vándorolt a 2020-as naptári évben. Ezek az információk nem titkosak, a nagyobb vállalatok ha nem is havonta, de negyedévente beszámolnak a pénzügyi eredményeikről, vagyis feltüntetetik, hogy a vizsgált időszakban mennyi volt a bevételük és a kiadásuk. A legfontosabbnak az éves beszámoló számít, abból lehet kiszámolni, hogy a cégek mennyit kerestek óránként, percenként vagy akár másodpercenként.

A listát a Toyota vezeti, a japán óriáscég 8731 dollárt, vagyis durván 3 000 000 millió forintot keresett másodpercenként. A második helyen a Volkswagen áll, a VW 8073 dollárt (2,6 millió forintot) vágott zsebre minden egyes szekundumban. Mindkét vállalat fölényesen vezet a harmadik helyre befutó Daimler előtt (5589 dollár/másodperc, vagyis 1,9 millió forint/másodperc), de még a lista végén álló Nissan is közel 3000 dollárt keresett másodpercenként.

Persze azt se felejtsük el, hogy a nagy autógyártók sokat is költenek, a Toyota 2020-ban több mint 1 milliárd dollárt költött csak a reklámokra, és ez csak az Egyesült Államokra vonatkozik, az európai és ázsiai piacot nem is számolták hozzá.

Motor1

USwitch