2023. április 11. | 09:34

Érdekes kísérletet hajtottak végre, akkumulátor helyett elemekkel indítottak be egy autót.

A Garage 54 csapata sok érdekekes és őrült kísérletet végrehajtott már. Elég csak az átlátszó szelepfedélre vagy a fűrészlapokból készített kerekekre gondolni.

Ebben az epizódban azt vizsgálták meg, hogy mennyi AA ceruzaelem szükséges a 12V-os akkumulátor helyett ahhoz, hogy be lehessen indítani egy Ladát. Ehhez szétszedtek egy akkumulátort, amelybe behelyezték a ceruzaelemeket vezetővel, majd kábellel rácsatlakoztak.

Úgy vették, hogy minden egyes elem 1,5V, tehát ha nyolcat kötnek egybe, akkor kijön a 12V. Ezt multiméterrel lemérve 13V jött ki, tehát nagyjából jól indult a dolog (persze indító feszültség is kell). Miután tesztelték, hogy egy mezei izzót életre tudott kelteni, egy önindítón próbálták ki a 8 darab ceruzaelem tudását.

Ez azonban még nem volt elég ahhoz, hogy megforgassa szerkezetet. Így betettek még nyolc ceruzaelemet. Ez sem volt elég, de a 24 darabos felállás már megmozdította az önindítót, igaz, még csak kiszerelt állapotban, nem az autóban. A 32 elemes felállásban pedig már a behúzómágnes is jól működött.

Amikor bekerült 40 darab ceruzaelem, időszerűnek látták a Ladában is kipróbálni a dolgot. Beszerelték az önindítót és a házilag készített akkumulátort is. Folyamatosan növelték a ceruzaelemek számát, de nem nagyon akart elindulni a Lada motorja. Amikor 120 darabhoz értek, lecserélték az összes elemet újra, hogy jobb eredményt érjenek el.

És hogy végül hány darab ceruzaelem kellett ahhoz, hogy elinduljon a motor? Nézd meg te magad a videóban!

Depositphotos