péntek - 2023. szeptember 29.
14.5 °C
tiszta égbolt
alapjarat.hu logo
95 652 Ft
100 704 Ft
D 682 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Ezeket az autóneveket jegyzik meg jobban az emberek

2021. február 17. | 22:53

Egy brit lízingcég érdekes következtetésre jutott.

Az autógyártók egy-egy új modell megjelenésekor a hagyomány szerint két különböző utat követnek a névválasztás során. A Vanarama brit lízingcég kutatásából kiderül, hogy az emberek általában jobban megjegyzik a valódi névvel ellátott kocsikat, mint a betűkből és számokból álló kódneveket.

A 45 legnépszerűbb márka 253 különböző modelljét felvonultató felmérésben 500 brit állampolgár vett részt. Az első kérdés arról szólt, mely autókat ismernék fel a legkönnyebben, ha elhaladnának mellettük? A három alkategória – kisméretű autók, családi autók, SUV-k – járművei közül a Ford Fiesta, a Volkswagen Golf és a Volvo XC90 emelkedtek ki.

Érdekesség, hogy hasonló jelenség volt megfigyelhető ugyanazon márka modelljeinek elnevezése kapcsán is. A Ferrari kínálatán belül az Enzo, LaFerrari és California néven futó autók sokkal felismerhetőbbnek bizonyultak, mint a 812, 488, F8 modellek. A Vanarama az eredményeken felbuzdulva tovább kutatta az autógyártók által választott, nem alfanumerikus elnevezések eredetét.

A SEAT termékkínálatában szereplő autók például – a Mii elektromos jármű kivételével – spanyol helységnevekről kapták neveiket. Gondolj csak bele: biztosan hallották már Ibizáról, Cordobáról, vagy az egykoron szebb napokat látott kézilabdacsapatáról híres Leonról.

A Tesla egészen más stratégia alapján gondolkodik. A világ vezető elektromos autógyártójának kínálata a S3XY – kiolvasva szexi – összetételt tükrözik.

Tudtad, hogy a Volkswagen számos modellje szelekről van elnevezve? Az iskolai földrajzórán a te tanárod is biztosan említette a Passzát-szelet, amiről akkoriban talán nem is tudtad, hogy eszik-e, vagy isszák.

A Ford a spanyol parti, buli szó nyomán választotta a Fiesta szót egyik népszerű modelljének elnevezésére, amíg a Toyota modellek nevét a korona, a királyság, a mitológia és természeti témák ihlették.

Neked melyik a kedvenc autómárkád? A magyar pénzügyminiszter szerint honfitársaink a Daciákat kedvelik leginkább, de azért nekünk megírhatod, ha esetleg nem értesz egyet.

F1: 10 megdöbbentő autóbemutató a múltból Ez az új, 5000 dolláros EV máris lenyomta a Tesla Model 3-at Kínában

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!