Ezért ne játsszunk önkéntes igazságosztót az utakon

Kiss Márton újságíró
Közzétéve:
2020-05-19, 09:24

Az agresszív vezetéssel magunkat és másokat is veszélybe sodorhatunk.

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. nemrégiben a türelmes közlekedésre és a körültekintő vezetésre hívta fel a gépjárművezetők figyelmét.

Agresszív sofőr bevág a busz elé az Erzsébet-hídon
Agresszív sofőr bevág a busz elé az Erzsébet-hídon

Az agresszív vezetéssel és a közlekedési szabályok megszegésével nemcsak saját magunkat, de másokat is veszélybe sodorhatunk, amivel persze mindenki tisztában van, mégis rengeteg agresszív sofőrrel lehet találkozni az utakon (Magyarországon és külföldön egyaránt). Klassz lenne, ha mindenkiben tudatosulna, hogy a felelősségteljes vezetés bizony emberéleteket menthet meg. Ennek ellenére azt tapasztaljuk, hogy sokan akár ittasan és/vagy drogosan is beülnek a volán mögé, hogy aztán balesetet okozzanak. Sokszor pedig a vétlen járművezetők húzzák a rövidebbet.

Az alábbi oktatóvideó is arra hívja fel a figyelmet, hogy az agresszív vezetés súlyos balesetekhez vezethet.

A sofőrök egy része hajlamos átmenni önkéntes igazságosztóba vezetés közben, ők előszeretettel büntetőfékeznek, ezzel a módszerrel kívánják móresre tanítani a kiszemelt áldozatot. Sokszor viszont rosszul sül el, nagyon nem okos dolog hirtelen intenzív fékezésre kényszeríteni a mögöttünk haladó járművezetőt (különösen akkor, ha az illető egy kamiont vezet), mert egyfelől kár keletkezhet a kocsinkban, másfelől pedig a jogosítványunkat is elvehetik a rendőrök. Múlt hét szerdán például a Rákóczi hídon büntetőfékezett egy budapesti autós, az egyenruhások az ő jogsiját is bevonták.

Ugyanakkor az is tény, hogy az agresszív vezetők mellett az indokolatlanul lassan haladó sofőrök is balesetveszélyes helyzeteket idézhetnek elő. Teljesen rendben van, ha valaki a saját tempójában akar haladni, de borzasztóan idegesítő, ha aztán elkezd tötymörögni a belső sávban, mert ezzel egyrészt feltartja a forgalmat, ráadásul másfelől mindenkiben felmegy a pumpa miatta. Szóval nemcsak a gyorshajtókra, hanem a forgalmat durván feltorlasztó lassú autósokra is odafigyelhetnének a rendőrök.

Baleset-megelőzés (Facebook)

Kapcsolódó írások

Tesla Model S, mögötte gyorstöltő
2019. október 03.
Elon Musk szava nem szállt el, júliusban tett bejelentéséhez hűen supercharger állomásokat telepít, emellett megjelenhetnek szervizközpontok, akár még egy átadási pont is.
Fizetős útszakaszra figyelmeztető tábla
2020. január 13.
Néhány dolgot feltétlenül ellenőrizni kell a vignetta kifizetése előtt.

További hírek