2023. március 08. | 14:58

A Garage 54 ismét megvalósított egy őrült ötletet.

A közvetlen kormányzás a sportautók egyik nagy erénye. Minél több visszajelzést kapunk a kerekek állásáról és viselkedéséről, annál élvezetesebb lehet vezetni egy autót.

Ezt jellemzően erre kihegyezett autók tudják, mint például egy sportos modell. A legkomolyabb visszajelzés talán a versenyautók vagy gokartok kormányán érkezik, hiszen ott az áttétel igazán minimális, a gokartok esetében nulla. Sokan ezt várják egy autótól is.

Az orosz Garage 54 csapata is belefogott egy kormányzással kapcsolatos új projektbe, de nekik az ötlet máshonnan érkezett. Egy átlagos autóban kb. három teljes fordulatot lehet a kormányon tekerni végállástól végállásig. Ez indította el a gondolatmenetet.

Korábban egy öreg szakadt Ladát szereltek fel elektronikus szervokormánnyal, amitől a kormányzás bár finom lett, de lélektelen. Semmilyen visszajelzésük nem volt az útról. Ezt gondolták tovább, az eredmény pedig érdekes lett.

Önindítókat szedtek szét azért, hogy bolygóművekkel áttételezzenek meg egy kormányművet egészen a kormánykerék tövében. A cél az volt, hogy kopptól koppig elég legyen maximum 180 fokot tekerni a kormányon, tehát jobbra és balra csak 90-90 fokot kelljen fordítani a két végálláshoz középállásból.

Ehhez kiszámolták a megfelelő áttételeket, majd előkerültek a szerszámok és elindulhatott a munka. Az autót átépítették és már vihették is ki a tesztpályára.

Először szlalommal kezdték a tesztet, de nem is az építők vagy az ötletgazda vezetett először. Egy vezetéstechnikai instruktort kértek meg, hogy próbálja ki az autót, de semmit sem mondtak neki arról, hogy mit módosítottak.

Látni is, hogy eleinte kicsit nehezen kezeli a járművet, nagyokat ránt a kormányon. A sofőrök elmondták, hogy nehéz megszokni egy hagyományos autóhoz képest a módosított áttételt.

Ennek ellenére küzdöttek vele több próbakörön keresztül és az sem zavarta őket, hogy a tesztpálya szét van fagyva. Az első találkozások, tapasztalatok és reakciók miatt érdemes végigfutni a videón, hiszen ilyet úgysem lát minden nap az ember.

Depositphotos