2023. augusztus 31. | 10:07

Óriási lépés volt anno az ütközéselnyelő felszerelése a közutas teherautókra, most itt a következő kiegészítő.

Egyre több autóba szerelnek az emberek fedélzeti menetrögzítő kamerákat. Sokszor nem csak előre, de hátra is, mert így bármi történik, arról van képi bizonyíték.

Ez egy kifejezetten hasznos eszköz, ha esetleg baleset vagy szabálytalanság történik velünk vagy körülöttünk. Ezért most egy állami szerveződés is úgy döntött, hogy alkalmazni fogja.

A magyar autópályák kezelését 35 évre elnyerő Magyar Koncessziós Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. hamarosan több terepmunkát végző autóját is kamerákkal fogja felszerelni. Ráadásul ők is a felkészültebb utat választják, és nem csak előre, de hátra is tesznek kamerát.

Emellett ezeket az autókat felmatricázzák, amitől azt remélik, hogy figyelemfelhívó az autósok számára. Ha azt látják, hogy kamera veszi, amit csinálnak, akkor talán körültekintőbben viselkednek körülöttük.

A rengeteg baleset és anyagi kár után döntöttek úgy, hogy felszerelik autóikat kamerákkal. Ez már egy második biztonsági lépés, hiszen korábban energiaelnyelőket szereltek fel.

Ezek hatalmas fém szerkezetek, amelyekbe ha az autós belerongyol hátulról, akkor az ütközés energiájának nagyon nagy részét elnyeli. Nem csak a közutas teherautót nem tolja odébb - ezáltal nem sérülnek meg a munkások - de a személyautó utasai is megúszhatják komolyabb sérülés nélkül.

Az első kamerák augusztus 30-án kerültek fel a közutas autókra. Elmondták, hogy az elmúlt egy év alatt 24 balesetet szenvedtek a közútkezelő kollégái, 5 munkatársuk került kórházba, 8 járművet törtek össze figyelmetlen autósok és 13 ütközéselnyelő sérült meg.

A közútkezelő erről készült videóját itt tudod megnézni.

Korábban mi is készítettünk egy videót arról, hogy milyen veszélynek vannak kitéve a közutasok, amikor forgalmas útszakaszokon dolgoznak:

Magyar Közút