vasárnap - 2022. szeptember 25.
12.5 °C
tiszta égbolt
alapjarat.hu logo
95 640 Ft
100 688 Ft
D 764 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Kína szigorúbb adatgyűjtést vár el az autógyártóktól

Az új szabályok október első napján lépnek érvénybe az ázsiai országban.

Kína kiszélesítette az autógyártók által gyűjtött adatokra vonatkozó korlátozásokat egy szélesebb körű kampány részeként. Az október 1-jén életbe lépő új szabályok a hivatalos megfogalmazás szerint a jogellenes visszaélések visszaszorítását célozzák.

A kínai kormány által kiadott közleményben az olvasható, hogy az adatokat nem szabad a járművezető beleegyezése nélkül gyűjteni, és az összegyűjtött adatokat a jármű fedélzetén kell feldolgozni. Emellett a beépített hardverek, például a kamerák és a radarok csakis az eredendő funkciójukat tölthetik be, az összegyűjtött adatoknak pedig a lehető legnagyobb mértékben anonimnak kell lenniük.

A szigorúbb szabályok bevezetésére vélhetően azért kerül sor, mert Kína biztosítani kívánja a társadalom feletti uralmát a legnagyobb technológiai cégekkel (Alibaba Group Holding, Tencent Holdings, Didi Global stb.) szemben. A kormány persze azt mondja, hogy reagálnia kell a fogyasztók azon aggodalmára, miszerint a fejlett technológiai eszközök miatt folyamatos csorbulást szenved a magánélethez való joguk.

Az új regulák az autógyártók, az alkatrész- és szoftverbeszállítók, a kereskedők, a karbantartó és javító cégek, valamint a fuvarmegosztó vállalatok széles körére vonatkoznak majd. Minden létfontosságú adatot helyben kell tárolni. Az Államtanács felügyelete alá beszervezett Kibertér-felügyelet jóváhagyása nélkül azok a létfontosságú adatok sem mehetnek ki az országból, melyeket üzleti okokból exportálni kell külföldre.

A kínai kormány szúrópróbaszerű vizsgálatokat is fog végezni, valamint megköveteli a vállalatoktól, hogy éves jelentést nyújtsanak be az adatkezelésről. Azt ugyanakkor nem árulta el a politikai vezetés, hogy milyen büntetésre számíthatnak azok, akik nem tartják be az új játékszabályokat.

Az év elején Peking felszólította a Teslát – az egyetlen teljesen külföldi tulajdonú autógyártót Kínában –, hogy helyben tárolja az autói által gyűjtött adatokat, miután a hatalmon lévő politikusokban felmerült, hogy a villanyautókba szerelt kamerákat akár kémkedésre is használhatják az amerikaiak. Emiatt a kínai közalkalmazottak, vállalati dolgozók és katonák egy része nem is közlekedhet Teslával, egészen egyszerűen megtiltották nekik, hogy beüljenek a cég logóját viselő kocsikba.

Elon Muskék nem sértődtek meg, az elektromos autózás egyik nagy úttörője ígéretet tett arra, hogy eleget tesz a kérésnek, és adatközpontokat hoz létre Kínában. A vállalat a hét elején meg is hirdetett néhány új pozíciót, a Tesla most adatvédelmi jogászt és külső kapcsolatokért felelős menedzsert is keres.

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!