2023. június 14. | 10:27

Egyre több európai fuvarozási vállalat utaztat indiai sofőröket a kontinensre, ezzel megoldva az iparági hiányt.

Nem csak európai szinten, de Magyarországon is sok helyen problémát okoz a hivatásos gépjárművezető-hiány. Ezért sok esetben külföldiekkel töltenek fel ilyen pozíciókat, ez nem szokatlan lépés.

Most is rengeteg indiai kamionsofőrt toboroznak, ezt a folyamatot pedig Nemzetközi Migrációs Központ-Karnataka felügyeli. Ez a szervezet az indiai kormány Készségfejlesztési, Vállalkozási és Megélhetési Minisztériumának egyik része.

A toborzásban résztvevő sofőröknek egyébként nem kell semmilyen magasabb iskolai végzettségük legyen, néhány feltételt azonban állítottak velük szemben. Ilyenek például, hogy rendelkezniük kell legalább 2009 óta érvényes tehergépkocsi-vezetői engedéllyel.

A másik feltétel, hogy beszéljenek jól angolul, így könnyebb dolguk lesz Európa útjain. Ha ezek megvannak, akkor a jelentkezők vezetési képességeit még Indiában felmérik egy tesztpályán.

Ha itt is minden rendben volt, akkor a jelentkezők ingyenes vízumot és repjegyeket kapnak Magyarországra. Itthon pedig újabb képzés veszi kezdetét, aminek során már ösztöndíjat is kapnak.

A leendő sofőrök ebben az időszakban nagyjából 200-250 ezer forint ösztöndíjat kapnak. Ez körülbelül 6 hónapig tart, majd ezt követően mehetnek munkát vállalni, amiért már komolyabb fizetés jár.

Nagyjából 1-1,5 millió rúpiának megfelelő fizetést kapnak majd sofőrként nálunk, ez átszámolva 400-600 ezer forint. Európában egyébként nem hozzánk jönnek kizárólag sofőrök Indiából, több nagyvállalat is bejelentette, hogy élni fognak a lehetőséggel.

Deepak Sethi / Getty Images