2023. július 07. | 11:15

Az előző évhez képest az idei emelkedés elmeradt az újonnan forgalombahelyzett zöld rendszámos autók tekintetében.

Amióta elkezdtek terjedni globálisan az elektromos autók, Magyarországon is megfigyelhető ez a trend. Ebben pedig nem csak a tisztán elektromos modellek, hanem a plug-in hibridek is beletartoznak.

2023-ra azonban kissé lankadt a vásárlási kedv és átalakultak a statisztikák is. Bár az újonnan forgalomba helyezett zöld rendszámos autók száma növekedett 2,7 százalékkal júniusban 2022 azonos időszakához képest, viszton elég jelentős, 13 százalékos visszaesés volt tapasztalható májushoz képest.

Júniusban összesen 873 darab tisztán elektromos autóra és 703 darab plug-in hibridre adtak ki zöld rendszámot. Tehát az elektromos autókra most nagyobb volt a kereslet, viszont például a hidrogéncellás elektromos autóból még mindig csak 5 darab van az országban.

Ehhez az is hozzátesz, hogy a töltési infrastruktúra egyelőre még problémás ezen a téren, azonban az elektromos autók töltése már sokkal elérhetőbb. Folyamatosan telepítik az új töltőállomásokat, bár gyakran a szolgáltatók is elég tetemeset emelnek áraikon.

Ha a féléves adatokat nézi az ember, akkor is emelkedést vehet észre benne. 2022 azonos időszakához, tehát az első félévéhez képest 4,9 százalékkal több zöld rendszámot osztottak ki idén. A növekedés tehát megvan, ám nem olyan dinamikus, mint azt sokan várták.

Ez annak fényében sem rossz eredmény, hogy az általános újautó-piacon minimális volt az emelkedés. Csupán 0,2 százalékkal helyeztek forgalomba több új autót, mint tavaly az első félévben.

Ezeken felül viszont más járműkategóriákban is történt némi átalakulás. Júniusban 21 új elektromos busz állt forgalomba, illetve 16 elektromos motorkerékpár. Az elektromos kamionok száma nem bővült, viszont 60 új teherautó kapott zöld rendszámot.

Alapjárat