Retró a köbön: amikor Zsigulikkal pofátlanított a magyar rendőrség

Kiss Márton újságíró
Közzétéve:
2020-07-07, 11:00

Aki imádja a retró dolgokat, annak látnia kell a cikkben elhelyezett videót.

A magyar rendőrség mindig is fellépett a gyorshajtók ellen, hiszen a sebességhatárok be nem tartása a közúti közlekedési balesetek egyik legfőbb kiváltó oka. Az egyenruhások mostanság jelöletlen Škodákkal vadásznak a gyorshajtókra és más szabályszegőkre, régebben pedig Zsigulikkal pofátlanítottak.

Az ORFK-OBB megbízásából készített információs oldal (Baleset-megelőzés) vasárnap osztott meg egy régi filmrészletet, amely garantáltan feldobja a napját azoknak, akik rajonganak a retró tartalmakért.

A rövid videó elején a narrátor elmondja, hogy a Zsigulira szerelt doboz nem más, mint egy kisméretű radarkészülék, a traffipax. A trafi a kocsiban lévő fényképezőgéppel kombinálva segítséget nyújtott a közlekedési szabálysértők kiszűrésében.

Zsiguliban elhelyezett fényképezőgép

Azt is megtudhatjuk a videóból, hogy régebben 60 km/h volt a legnagyobb megengedett sebesség lakott területen belül (manapság ugyebár maximum 50-nel lehet menni városon belül bizonyos útszakaszokat leszámítva). Régen a traffipax kezelője az út szélén parkoló Zsiguliból URH adó-vevő segítségével jelezte a néhány száz méterrel távolabb álló járőrnek, hogy melyik jármű haladt a megengedettnél gyorsabban. A megállított járművezetők 100 forint helyszíni bírságban részesültek. Ez ma már nevetségesen alacsony összegnek tűnik, de régebben azért ez sok pénznek számított.

A videóból az is kiderül, hogy a szabályszegőket nem akarták tönkretenni az egyenruhások, legalábbis volt egy rendőr, aki a következőket mondta a megállított sofőrnek:

„Kérem szépen, önnel szemben helyszíni bírságot szabok ki. Tekintetbe véve, hogy tehergépjármű-vezető, és ebből él, 50 forint bírságot szabok ki.”

Indexkkép: HamPLÓ - Blog.hu

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Baleset-megelőzés (Facebook)

Kapcsolódó írások

Bekeményít a rendőrség, jönnek a rejtett traffipaxok!
2018. szeptember 07.
Nagyon úgy tűnik, hogy a magyar rendőrségi vezetésnél elszakadt a cérna, és megelégelték, hogy nem bírnak a renitens gyorshajtókkal. Ezért aztán bekeményítenek!
Újra mérnek az országban, de most mást
2018. szeptember 17.
Az Európai Mobilitási hét keretében a környezetszennyezés csökkentésére hívják fel a figyelmet

További hírek