2023. január 25. | 09:53

A brit komikus és színész nem csak azt a szegény zöld MINI-t hajtotta szét, elképesztő autógyűjteménye van, amiből most elad egy különleges darabot.

A legfiatalabb generációknál talán már nem alapismeret, de az eggyel öregebbeknek szinte biztosan beugrik valami ha azt mondom, hogy Mr. Bean. Rowan Atkinson brit színész, az arcleszaggató angol humorával és összességében szerethetően béna karakterével.

Nem csak a sorozatban szerepelt Rowan Atkinson, hanem népszerű filmjei vannak, emellett pedig elképesztően autóbuzi. Méregdrága gyűjteménye van, amiből néha lezúz egy-egy darabot, mint például a már kétszer összetört McLaren F1-esét.

Most viszont nem tört össze semmit, hanem elad egy igazán különleges darabot gyűjteményéből. Egy olasz ralilegenda kerül hamarosan kalapács alá, pontosabban egy sötétkék Lancia Delta HF Integrale Evo II.

Az egyszerű, olcsó és unalmas Lancia Delta ralis változata a világ egyik legsikeresebb raliautójának mondható a történelemben. Viszont ahhoz, hogy indulhassanak különböző futamokon, ahhoz homologizációs modellek kellettek, így született meg a Delta HF.

Ennek a kivitelnek a gyártás végén érkezett a legerősebb változata, már Delta HF Integrale Evoluzione II néven. Ebben a kétliteres, négyhengeres és 16 szelepes motor már 215 lóerőt és 314 Nm nyomatékot tudott, ami többek között egy 5,7 másodperces nulla-százra is elég volt.

Emellett persze egy remek olasz forma a '80-as évekből, ami még kívánatosabbá teszi az összkerekes hot hatch modellt. Rowan Atkinsoné egészen pontosan egy 1993-as példány, ez kerül hamarosan kalapács alá a Silverstone aukciósház oldalán.

Február 25-ig lehet licitálni a különleges sportautóra, ami régóta a brit humorista gyűjteményének részét képezte. Az alig 89 300 kilométert futott autóért az aukciósháznál olyan 65 és 75 ezer font körüli összeget várnak, ami átszámítva 29-33 millió forint.

Getty Images/ John Keeble