2019. március 01. | 14:56

A hétüléses egyterűek rendkívül népszerűek a nagycsaládosok körében, persze nem véletlenül. Összeszedtem neked ezekből ötöt, ár szerint növekvő sorrendben, hogy ha netán ilyen típus vásárlására hajtanád fejed, tudd, hogy melyik a neked való!  

Állami támogatással akár hétüléses SUV-t is vehetsz, a TOP10 modellről korábban már megjelent egy cikk az Alapjáraton.

Amennyiben hétüléses autó vásárlását vetted fontolóra, érdemes lenne nem elsietned a dolgot. Az SUV- és crossover szegmens az utóbbi időben feltörekvőben van, éppen ezért sokan nem mernek már elmélyedni az egyterűek világában, illetve szétnézni azok között. Annak ellenére, hogy ezek a klasszikus hétülésesek bizonyos márkák életéből el-eltűnögetnek, még nem jött el a végső leáldozás ideje!

Témába vág, hogy Orbán Viktor miniszterelnök 2019. február 10-én tartotta évértékelő beszédét a Várkert Bazárban, melynek során 2,5 milliós állami támogatást hirdetett meg a nagycsaládosok számára, hogy 7, vagy többszemélyes újautójuk megvásárlására fordíthassák az összeget. A támogatás összege legfeljebb a vételár 50%-a és 2,5 millió forint lehet.

Nagycsaládok számára kiválóan alkalmas méretük mellett további előnyként szolgál, hogy az egyterűek bizony bírják ám a strapát!

1. Citroën Grand C4 SpaceTourer

A Citroën C4 Picasso 2016-os megújulásával új fejezetet nyitott a márka életében. A Picasso megnevezést 1998 óta használta a francia gyártó, azonban a 2018-as Genfi Autószalon óta a márka három egyterűjét a SpaceTourer név köti össze. A C4 és Grand C4 Picasso neve C4 SpaceTourerre és Grand C4 SpaceTourerre változott. Az 5, illetve 7 személyes kivitelekben elérhető Citroën Grand C4 SpaceTourer egy tágas családi egyterű (MPV), mely egyedi formavilágával és kialakításával képes megörvendeztetni utasait. Mintegy 4,6 méternyi hosszával és 645 literes (704 literre bővíthető) csomagterével bőséges teret kínál a család/barátok számára.

A belépő 1,2-es 130 lóerős benzinmotorral, hatfokozatú manuális váltóval és a sztenterd LIVE felszereltséggel 6 895 000 Ft a listaár, kedvezményes áron azonban most 5 740 000 Ft-tól megvásárolható. A harmadik sorban elhelyezendő, kiegészítő, padlóba rejthető üléseket 230 000 Ft felár ellenében szerelik a Citroën Grand C4 SpaceTourerbe.

2. Ford Galaxy

Ha olyan egyterű után nézelődsz, amely elfogadható áron kívül-belül minőségérzetet sugall, a Ford Galaxyt ajánlom figyelmedbe! Igaz, a márkának van ennél olcsóbb árkategóriás hétszemélyes családi autója (Tourneo Connect/Grand Tourneo Connect), viszont az előbb említett kritériumok bizony a Galaxyban teljesülnek.

Alapjáraton 7 üléssel kapható a típus, amin a vásárlók vacillálni szoktak az nem más, mint a csomagtér. A Ford Galaxy 300 litert kínál hét üléssel, azonban nagyszerű és tágas, függőleges belső kialakításának köszönhetően az ülések döntésével ez 2 339 literre kiegészíthető.

A Trend és Titanium felszereltségek közül előbbivel az ötajtós karosszériás családi autó 1,5T EcoBoost 160 lóerős motorral, manuális hatgangos váltóval, fronthajtással 10 100 000 Ft-os bruttó kezdőár fényében vásárolható meg a Ford Galaxy.

3. Volkswagen Sharan

A Volkswagen egyterűinek kínálatában a Citroënhez hasonlóan jelenleg 3 modell áll, az ügyfelek a: Golf Sportsvan, a Touran és a Sharan típusok közül választhatnak. Legelső változata 1995-ben gördült le a gyártósorról, 2010-ben új generáció készült belőle, öt évvel később faceliftet kapott.

Trendline, Highline és Comfortline felszereltségek érhetők el a 4,85 méter hosszú típus esetében, öt és hétüléses verziókban. Amennyiben az ötülésest választod kapsz hozzá pótkereket és 955 liternyi csomagteret, 7 üléssel a Ford Galaxyhoz hasonló a helyzet, vagyis 300 liter hellyel gazdálkodhatsz. Az összes ülést ledöntve 2 430 liternyi csomagot szállíthatsz az autóban.

A Volkswagen Sharan Trendline 1,4 TSI induló ára 10 190 710 Ft. Az egyterű benzinmotorjának maximális teljesítménye 150 lóerő, ezt egy hatfokozatú kézi váltóval kapcsolták össze. Hét személy szállításához további 277 000 Ft-tal kell számolnod.

4. SEAT Alhambra

A Renault Espace konkurensének esetében szintén két generációról lehet beszélni. Az Alhambra Reference, vagyis az alapcsomag olyan technológiákat és vezetést támogató rendszereket kínál, mint például a vészfékező asszisztens, vagy éppen a fáradtságérzékelő (Driver Alert System). Ha már a Sharan padlólemezén alapszik a jármű alaphelyzetben itt is egy 150 lovas 1,4 TSI-vel van dolgod, manuális váltó helyett azonban egy hatfokozatú DSG-vel kínálják az autót.

A padlóba hajtható komfort ötüléses kivitel alapára 10 948 900 Ft, plusz két üléssel gazdagodva 287 020 Ft-ot kell pluszban kifizetned. Alapon 16”-os kerekeken gurul a jármű, ennek méretét 290 000 Ft ellenében 17”-osra növelheted. A további extrák közt ott van még például az adaptív tempomat, a tetősín és az adaptív lengéscsillapítás-szabályozó.

5. Renault Espace

A korábbiakban felsorolt járművek kategóriájába tartozik ugyan a Renault Espace, viszont itt már egyel minőségibb közegről van szó. Mindez nyilván nemcsak az autó külsején és belsején, hanem némileg ár tekintetében is visszaköszön. Az egyterű 1984-es debütálása óta számos változtatáson esett át, ötödik generációja 2015-ben látott napvilágot.

A 4,8 méteres jármű úgynevezett Zen alapfelszereltségéhez többek közt 18"-os Argonaute könnyűfém keréktárcsák, holttérfigyelő rendszer és panoráma üvegtető jár. A belépő sportos 1,8-as turbós benzinmotorral, fronthajtással és automata (EDC) váltóval a bruttó alapár valamivel az eddigiek felett áll: 11 300 000 Ft.

225 lóerős "butított" erőforrását egyébként az Alpine 110 sportautótól kapta, ezzel az erőforrással 7,6 másodperc alatt van százon. Két darab különálló szövet vagy bőrhatású ülést a harmadik sorba további 300 000 Ft-ért szereltethetsz.