2023. október 20. | 16:14

Először még minden jónak tűnt, a következő pillanatban viszont elszabadult a jármű.

Úgy látszik, a robottaxik nem állnak még készen a teljesen önálló futásra. Ezt júniusban egy Chevrolet Bolt újfent bizonyította, most pedig egy másik vezető nélküli taxi okozott ijesztő pillanatokat utasai és egy járókelő számára - ismét - San Franciscoban. Az önvezető személyszállító egy kereszteződésben akart hirtelen jobbra kanyarodni, majd meggondolta magát, aztán mégsem…

Végül nem tudni, hogyan oldotta meg a helyzetet, de ideiglenes leblokkolása több járművet feltartott, miközben három utasára a frászt hozta. A TikTokra felkerült videót az egyik hátul ülő rögzítette.

Először annyit láthatunk a felvételen, hogy a jármű enyhe balra kormányzással tartja magát a bal oldali sávban, majd egy hirtelen jobbra tekeréssel irányt vált. Itt kezdődnek a bajok, először is átvág a másik sávon, majd mintha nem tudná eldönteni, hogy tényleg be akar-e kanyarodni vagy sem, elkezdi rángatni a kormányt.

Közben egy járókelőt is megközelít, aki épp az úttesten szeretne átkelni – valószínűleg ez is megzavarta algoritmusát. Szerencsére ahelyett, hogy gázadással valakit veszélybe sodort volna, inkább leállt a kereszteződésben. Itt ér véget a videó.

A feltöltéshez fűzött megjegyzésben egyszerűen csak így írják le az esetet: Az atyám, egy önmagát vezető autóból az ATYÁM, EGY ÖNMAGÁT VEZETŐ AUTÓ-ig pillanatok leforgása alatt – ezzel utalva a csodálkozásból frásszá váló reakciók gyors változására.

A felvételen még hallható az egyik utas vicces és egyben cinikus megjegyzése, miszerint nem akar bétatesztelő lenni egy ilyen helyzetben. Nos, abban megállapodhatunk, hogy egyikünk sem.

Az rendben, hogy az ilyen tapasztalatoktól is fejlődnek az önvezető szoftverek, de valakik fizetnek a szolgáltatásért, amiben megbíznak, ezt kihasználni és tesztbábunak hinni a kuncsaftot nem biztos, hogy a legjobb üzletpolitika hosszú távon. Persze akadnak olyanok is, akiket ez nem zavar, pontosabban izgatja őket, hogy ország-világ láttára élvezhetik egymás társaságát, miközben egy olyan eszköz juttatja őket A-ból B-be, amit nem érdekel, hogy mit csinálnak benne – avagy két legyet egy csapásra.

A videót idő közben törölték a TikTokról, ám ide kattintva még elérhető e pillanatban is.

Depositphotos