Részben a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozásokkal összefüggésben 14 százalékkal csökkent a balesetek száma az idei első negyedévben az elmúlt év hasonló időszakához viszonyítva, közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A balesetek döntő többsége a sofőrök hibája miatt következett be, ezen belül a leggyakoribb ok (39 százalékkal) továbbra is a nem megfelelő sebesség megválasztása volt, vagyis sajnálatos módon továbbra is sok a gyorshajtó idehaza.

Sebességmérő

A magyar utakon 2021 első negyedévében 2475 baleset történt, ezekben 92 ember meghalt, 754-en súlyos, 2402-en könnyű sérülést szenvedtek. Az elhunytak száma 2,2 százalékkal nőtt, míg a súlyosan megsérülteké 18 százalékkal, a könnyen megsérülteké pedig 15 százalékkal csökkent, írta közleményében a KSH.

A sztrádákon 21 százalékkal kevesebb baleset történt, ezek közül a súlyosak száma az átlagosnál nagyobb mértékben, 33 százalékkal csökkent. A 100 kilométernél hosszabb autópályákon száz kilométerre vetítve átlagosan 5,7 baleset jutott, fajlagosan a legtöbb az M5-ösön, a legkevesebb pedig az M6-oson történt.

Összetört autó
Fotó: Police.hu

Megyei viszonylatban tízezer bejegyzett gépjárműre vetítve Jász-Nagykun-Szolnok és Heves megye vitte a prímet 6,9 és 6,4 balesettel, a legkevesebb káresemény pedig Pest és Borsod-Abaúj-Zemplén (4,2-4,2), valamint Fejér (4,3) megyében következett be. Budapesten 6,7 balesetet regisztráltak tízezer gépjárműre vetítve, állítják a statisztikusok.

A KSH arról sem felejtett el beszámolni, hogy a balesetek döntő többsége a járművezetők hibája miatt következett be, ezen belül a leggyakoribb ok (39 százalékkal) továbbra is a nem megfelelő sebesség volt. 197 balesetet okoztak ittasan, 25 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban.