A suliba járás kimerítő dolog, akkor is, ha szigorúan csak az utazás részére gondolok. Ki szeret reggelente és délután is mindig csúcsidőben a tömegközlekedési eszközökön nyomorogni? Iskolába járni saját verdával annyival királyabb és már pár százezerért lehet jól kinéző autókat kapni. Tudom, tudom, egy autót nem csak megvenni kell, fenn is kell utána tartani… De ettől függetlenül jó eljátszani a gondolattal. Összeszedtem pár menőbb kocsit neked, amit max. 400 ezerből már megvehetnél.

Audi A3

A diszkóban vagytok, te pedig kicsapod az asztalra a kocsid kulcsát. Ha szerencséd van, akkor a márkajelzés még nem kopott le teljesen és látszik, mivel érkeztél. Hiszen nem holmi Suzukid van, hanem egy Audid basszus! A kiscsaj a bárpultnál nem feltétlenül vágja le, hogy az nem egy Q7-es Audihoz tartozik, hanem egy régi lepukkant A3-ashoz. De kit érdekel? Az a lényeg, hogy prémiummal jársz. A kis Audiból ennyi pénzért persze inkább csak alapmotoros 1,6 benzint találsz, de az sem olyan rossz. És a hétköznapokon iskolába is elmehetsz, nemcsak a haverok, hanem a tanárok is garantáltan nézni fognak.

Alfa Romeo 156

Hát igen, az olaszok mindig is tudtak autót gyártani. Azok a vonalak, édes Istenem, gyönyörűek az Alfák. Ez az autó is szép, főleg ebben a Rosso (piros) színben. Váó! Ha felnézel a legnagyobb hazai használtautó portálra láthatod, milyen dömping van a 156-os Alfából és szinte ingyen osztogatják őket. Nem véletlen. Amíg megy, addig neked van az egyik legszebb autód az utakon, de hidd el nekem, ez inkább nem megy. Nem mennek ezek már sehova sem, a jó kis olasz technika csak sziesztázni szeret ebben a korban. Életben tartásuk sok pénzt, sok türelmet és sok időt kíván.

BMW E36

Na persze ennyiért ne is álmodj, hogy ilyen patikaállapotú BMW M3-asod lesz, mint ami a képen is van. Azok ma már sokmilliós youngtimerek, értékük napról napra emelkedik. A pár százezres kategóriában zömében szétrúgott 316i-k vannak, de az egykoron szedán, kombi , kupé és kompakt kivitelekben gyártott  típusból van választék rendesen és ha szerencséd van, akár egy menőbb kupét is kifoghatsz. A 102 lóerejével gyorsulási versenyt nem fogsz nyerni, de vizes úton még ezt is keresztbe lehet rakni köszönhetően a hátsókerék-hajtásnak.

Honda Civic

Egy hatodik generációs Civic a legendás 1,6-os motorral, tudod, amelyik 8 000 fölé forog és csak valahol a legvégén adja le 160 lóerejét. Tudod, amelyikben van az VTEC vezérlésváltós bigyó, amitől 6 ezertől úgy megindul, mint akit fenékbe rúgtak. Na, ennyiért sajnos olyanod nem lesz, de a 90 lóerős 1,4-esből vannak már egészes vállalható példányok. A japán egy megbízható nép, akik megbízható autókat gyártanak, így talán ez az egyetlen autó ebben a listában, amit esetleg valójában meg lehetne vásárolni.

Mercedes-Benz C-osztály W202

Már merdzsód is lehet viszonylag kevés pénzért. Ki ne akarna kényelemben utazni és csillagot tolni maga előtt? Ha szerencséd van, akkor a kiválasztott modellben még klíma is van és talán még működik is, bár erre azért kicsi az esély. Korukból fakadóan a W202-es C Merciknél a rozsdára kell leginkább ügyelni, a technikájuk elnyűhetetlen. 4 kilóig természetesen a kínálat aljából lehet csak választani, ennyiért a gyengébb benzineseket vagy dízeleket kaphatod meg, de elmondhatod magadról, hogy Mercedesszel jársz iskolába busz helyett. Az azért nem semmi.

Kérlek, mielőtt megfontolod a cikkben szereplő tanácsokat és esetleg ilyen autót választanál, vedd figyelembe, hogy ez a lista nem az ész érvek és a szokásos használtautó-vásárlási tanácsok alapján készült! Ne feledd, ha autóval közlekedsz, a te felelősséged olyan műszaki állapotban tartani, hogy abba a barátaidat és a szeretteidet is jó szívvel be tudd ültetni. Ha vezetsz, mindig tarts be minden szabályt! És ha suli helyett/után bulizni mentek, sose igyon vagy drogozzon az, aki vezet, illetve mindig jusson eszedbe, hogy a gyorshajtás öl!

Ez a videó remélem rávilágít arra, milyen törékenyek vagyunk az autóban és milyen nagy felelősséggel jár a vezetés. Ha vezetsz, kötelező megnézned: