2023. szeptember 06. | 08:50

Az egyik leégett Mercedes villanyautót még a parton is folyadékkal teli tartályba kellett helyezni.

Még július végén történt az eset, hogy a Németországból Egyiptom felé tartó Fremantle Highway nevű teherhajtó kigyulladt, és nagy lángokkal égett Hollandia partjainál. A közel 3000 autót szállító hajó legénységét sikerült evakuálni, egy ember azonban életét vesztette.

Elindult a mentőakció, végül elvontatták a teherhajót, azóta pedig már el is kezdték felmérni a károkat. Egy videóban az látható, ahogyan a Mercedes modelleket daruzzák ki a raktérből, némelyiket épségben.

A holland hatóságok beszámolója szerint egyébként nagyjából 1000 jármű még jó állapotban van, ezek közül 500 ráadásul villanyautó. Ezeket igyekeznek úgy kiemelni, hogy ne érje őket sérülés, ha már megúszták a tűzvészt.

A gyártók egyébként sorba tették a nyilatkozatokat, hogy volt-e autójuk a hajón, vagy sem. Nyilván visszatartottak információkat, hiszen úgy tett a hajót üzemeltető vállalat is, mintha nem tudná pontosan, mit is szállítottak.

Előkerült egy videó, amelyen az látható, ahogy egy Mercedes EQE elektromos autót emelnek ki a hajótestből. Látszik, hogy kiégett, és hogy már nem lángol. Ennek ellenére a szakemberek folyadékkal teli kádba helyezték, amely után némi füst is felszállt. Ezután pedig egy speciális takaróval fedték le, hogy elzárják külvilágtól.

Azzal már korábban is foglalkoztunk, hogy miért nagyon nehéz eloltani egy elektromos autót, ha kigyullad. Főleg az a nagy probléma, hogy az akkumulátor égésekor szinte semmit nem lehet tenni, olyan heves és öngerjesztő folyamat zajlik.

A hajó kipakolásáról készült felvételt itt nézheted meg:

Forrás: Dutch Coast Guard / Anadolu Agency / Getty Images