A brit hatóságok parancsára miszlikbe aprítottak egy BMW M3 Touring típusú személyautót, miután kiderült, hogy az amúgy díjnyertes jármű lopott alkatrészekből lett összeollózva.

Lopott alkatrészekből épített BMW M3 Touring

A bemutatóautó felett az Egyesült Királyságban mondták ki a halálos ítéletet. A járművet 2020. november 15-én vonták közúti ellenőrzés alá, a sasszemű közlekedési rendőrök egyből tudták, hogy valami nem stimmel a jávazöld színű kocsival. Az intézkedő járőrök tisztában voltak vele, hogy a BMW soha nem készített kombi változatot az M3 Touringhoz, ezért nagy gyanúval kezdtek hozzá a vizsgálódáshoz. A német márka egyetlen kombi prototípust épített, de az soha nem jutott el a sorozatgyártásig.

Lopott alkatrészekből épített BMW M3 Touring

A rendőrök arra a következtetésre jutottak, hogy a motort egy másik M3-asból lopták. A tolvajok – akik két kombit használtak fel a fő karosszériához és a panorámatetőhöz – a hajtáslánc többi részét egy szintén lopott M3-asból emelték át. Az autó nem felelt meg a biztonsági előírásoknak, ezen felül dízelüzeműként volt nyilvántartva, miközben a lopott alkatrészekből összetákolt M3-ast egy 3,0 literes benzinmotor hajtotta. A West Midlands-i rendőrség „halálos csapdának” bélyegezte az autót, és úgy döntött, hogy miszlikbe aprítja azt egy speciális roncstelepen.

A lopott alkatrészek egy 2019. szeptember 30-án meglovasított BMW M3-ashoz, illetve egy 2018. március 20-án eltulajdonított M3-ashoz vezettek. A brit rendőrség az eset kapcsán arra kéri az embereket, figyeljenek oda az árulkodó jelekre, amelyek segíthetnek elkerülni, hogy klónozott, esetleg lopott autót vásároljanak. Ezekkel ugyanis baj lehet, ütközés esetén emberéletek kerülhetnek veszélybe.

A brit autópálya-rendőrség (CMPG) egyébként nagy hangsúlyt fektet a lopott alkatrészekkel ellátott autók kiszűrésére, a járőröknek folyamatos továbbképzéseket tart a szervezet, hogy gyorsabban ellenőrzés alá tudják vonni az elsőre pillantásra gyanútlannak tűnő járműveket.