A világ 21 legfurcsább közlekedési szabálya - 1. rész

Közzétéve:
2020-07-11, 05:21

Van olyan ország, ahol megszabják az egyidőben szabályosan szállítható burgonya mennyiségét.

A közlekedést különféle szabályok határozzák meg a világ különböző pontjain. Ausztrália bizonyos területein korlátozzák az egyidőben szállítható burgonya mennyiségét. Vannak olyan vidékek, ahol az időjárás, az évszakok váltakozása teszi szükségessé egy-egy szabály alkalmazását, melyek vonatkozhatnak alkoholfogyasztásra, a fényszórók használatára, vagy akár a krumpliszsák méretére is. A következő összeállításban a legfurcsább közlekedési rendelkezésekről olvashatsz.

1. Ausztrália: zárd be az autód

Néhány ausztrál államban, így Új-Dél-Walesben is előírja a szabály, hogy a járművet minden esetben azonnal be kell zárni, ha a tulajdonos három méternél messzebb eltávolodik az autótól. Az előírások az ablakokra is vonatkoznak, melyek nem lehetnek fél centiméternél jobban nyitva. Kivételt jelentenek a zár illetve ablak nélküli autók, mint a Mini Moke, vagy a nyitott tetejű Jeep Wrangler.

Ausztrália: zárd be az autód

2. Ausztrália: jelentsd be, ha burgonyát szállítasz

A burgonyakereskedelemre vonatkozó törvényt 1946-ban fogadták el Ausztráliában. Ennek értelmében azok az autósok, akik nem tagjai a Burgonyakereskedelmi Szervezetnek, nem szállíthatnak 50 kilogrammnál több krumplit. A rendőröknek nem kell mérleget vinniük magukkal, elegendő, ha szemre megállapítják az áru mennyiségét. 70 évvel ezelőtt komoly büntetést szabtak ki a szabálysértőkre, napjainkban már nem nagyon alkalmazzák a szabályt.

Ausztrália: jelentsd be, ha burgonyát szállítasz

3. Bahrein: szabálysértésért börtönbe is kerülhetsz

Bahreinben majdnem minden közlekedési szabálysértésért börtönbüntetés járhat. Ha valaki áthajt a piros lámpán, akár hathónapos elzárást, valamint közel 400 ezer forintos büntetést kockáztat. Ha eközben még balesetet is okoz az illető, akkor egyéves börtönre, valamint 2,3 millió forintos pénzbírságra számíthat.

Bahrein: szabálysértésért börtönbe is kerülhetsz

4. Kína: ha kisorsolnak, közlekedhetsz

A kínai hatóságok üzemanyagtípus alapján engedélyezik az új autók eladását. Az intézkedésre a légszennyezettség és a forgalmi dugók csökkentése miatt van szükség. 2019-ben a Pekingi Közlekedési Bizottság 60 ezer alternatív energiaforrással működő (főleg elektromos), valamint 40 ezer belsőégésű motor által hajtott járművet engedett a városi utakra. Az autósok egy lottósorsoláshoz hasonló rendszerben vesznek részt, ahol 1:500 az esélyük az új járművek megvásárlására.

Kína: ha kisorsolnak, közlekedhetsz

5. Ciprus: egyél-igyál indulás előtt

Cipruson tilos ételt és italt fogyasztani vezetés közben, mivel a sofőröknek mindkét kezüket állandóan a kormányon kell tartaniuk. A skandináv országokhoz hasonlóan a szigeten is minden körülmények között kötelező a tompított fényszórók használata.

Ciprus: egyél-igyál indulás előtt

6. Franciaország: legyen nálad szonda

A francia autósok számára 2013 óta előírás, hogy legyen náluk egy használatlan alkoholszonda. A törvénytervezetben szerepelt egy 4 ezer forintnak megfelelő büntetés, ez azonban a jogszabály végső változatába nem került bele, így nem kell pénzbírságtól tartani. A francia rendőröknek tájékoztatniuk kell az autósokat a szabályokról, és saját eszközükkel ellenőrizhetik a sofőrök alkoholszintjét.

Franciaország: legyen nálad szonda

7. Franciaország: nincs jogsi, nincs probléma

Franciaországban teljesen törvényesen lehet jogosítvány nélkül vezetni. A feltételek a következők: betöltött 14. életév, és egy négykerekű moped vezetésére feljogosító engedély. A jogsi nélkül vezethető járművek maximum 8 lóerősek lehetnek, a legnagyobb megengedett sebességük pedig 45 km/h. Nagyon sok ilyen kicsi, hangos és lassú autóval lehet találkozni a francia utakon.

Franciaország: nincs jogsi, nincs probléma

8. Németország: üres tankkal ne indulj el

Törvénybe ütközik, ha kifogy az autódból az üzemanyag a németországi autópályán. A hatóságok értelmezése szerint ez ugyanis elkerülhető probléma. A német utakon gyakran egyáltalán nincs sebességkorlátozás, így különösen veszélyes félreállni a leállósávban. A kiszabható pénzbírság mértéke elérheti a 25 ezer forintot.

Németország: üres tankkal ne indulj el

9. Japán: vigyázz a gyalogosokra esős időben

A japán autósok kétszer is meggondolják, hogy nagy gázzal belehajtanak-e egy pocsolyába. A törvény előírja, hogy legyen sárvédő a járműveken, a sofőröknek le kell lassítaniuk, és figyelniük arra, nehogy beterítsék esővízzel a járókelőket.

Japán: vigyázz a gyalogosokra esős időben

10. Japán: ne ülj be részeg sofőr mellé

Az ázsiai szigetországban rendkívül komolyan veszik az ittas vezetésre vonatkozó szabályokat. Alkoholos befolyásoltság alatt nyilvánvalóan tilos a volán mögé ülni, ám a részeg sofőr utasa is 1,3 millió forintos pénzbírságot, és akár három évig terjedő börtönbüntetést kockáztat.

Japán: ne ülj be részeg sofőr mellé

Még nincs vége! A következő 11 furcsa közlekedési szabály láttán le fog esni az állad!

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

mosott autó
2020. július 12.
Az USA, Japán és Mongólia érdekes reguláira is fény derül.
zombi telefon
2019. február 18.
Új országos baleset-megelőzési akció indul, mely az okostelefonozás veszélyeire hívja fel a figyelmet

További hírek