2023. december 04. | 12:45

A gyártók azt állítják, hogy ezeknek az övadaptereknek a használata kényelmesebb és biztonságosabb is.

Sok várandós anyuka fél bekapcsolni a biztonsági övet az autóban, mert úgy gondolják, ilyenkor az öv többet árt, mint véd. Hiszen tudjuk, hogy baleset esetén az öv mélyen belenyomódhat az ember testébe, ez pedig egy magzatnak vagy egy várandós nőnek súlyos sérüléseket okozhat.

Vannak olyan gyártók, akik rá is játszanak erre a félelemre: olyan autóba szerelhető tartozékokat árulnak, amelyeket várandós anyukáknak fejlesztettek ki, úgy nevezik: terhességi övadapter. A gyártók azt mondják, hogy az egyszerű autós biztonsági öv veszélyes lehet a születendő gyermekre, az ő termékük nagyobb biztonságot jelent.

Az ADAC, azaz a Német Autóklub már korábban is tesztelt hasonló biztonsági termékeket, például gyerekülést, így most is utánajárt, hogy vajon mennyire hasznosak az övadapterek.

Mi az a terhességi övadapter?

A terhességi övadapter név igencsak árulkodó, egy olyan övre szerelhető kiegészítő, amelynek lényege, hogy a hárompontos biztonsági övet a várandós nők hasa alá pozícionálja. Az ilyen termékeket különböző néven árulják a boltokban, az ADAC négy ilyet vizsgált meg komolyan.

Amint már korábban is megszokhattuk tőlük, töréstesztekkel vizsgálták a négy termék használhatóságát. A fő szempont természetesen az volt, hogy az egyes adapterek megvédték-e a várandós anyukákat és gyermeküket a baleset következményeitől, és mennyiben változtatták egy átlagos biztonsági öv hatékonyságát. Emellett azt is vizsgálták, mennyire ad komfortérzetet az övet viselő személynek az adapter.

A törésteszteket különböző méretű és magasságú bábukkal is tesztelték, hogy minél nagyobb képet kapjanak. Az eredmény a következő lett: az adapterek nem csökkentették a babára kifejtett erő hatását, sőt, volt, hogy növelték azt. A négy terhességi övadapter közül egyik sem tudta csökkenteni az öv által baleset esetén kifejtett nyomást és egyik sem tudta az anyukák hasától eltérő helyre pozícionálni az öv erőkifejtését.

Az adapterek rontották a helyzetet és a bábuk medencéjére nehezedő nyomás több volt, mint egy átlagos öv esetében. A mérések alapján a medencére, a hastájékra és a mellkasra is sokkal nagyobb erőnyomás irányult az adapterek használatakor, nagyjából 30 százalékkal, mint egy mezei, hárompontos biztonsági öv esetében.

Az adapterek keményebb műanyagból vagy éppen fémből készült részei a legveszélyesebbek, ezek csak még inkább növelik a sérülés lehetőségét a terhes anyukák számára. Az egyik teszt során eltörtek az egyik adapter műanyag kampói, a fémből készültek azonban nem, helyette belenyomódtak az anyuka hasába.

Az adapterek másik nagy hátránya az, hogy 30 centiméterrel több heveder kell a becsatolásához egy átlagos övhöz képest, ezáltal a biztonsági öv kevésbé tudja szorosan fogni az utast, mivel jobban ki kell húzni az övet. Mivel balesetnél hirtelen rántás történik és az öv hosszabban van kinyújtva, mint adapter nélkül, ugyanannyi idő alatt nagyobbat fog rántani az utason. Ez főképp a sofőr esetében veszélyes, mert így az emberi test nekiütődhet a kormánykeréknek, ami szintén növeli a sérülés veszélyét.

A legtöbb esetben az egyszerű biztonsági öv nem okoz problémát a terhes nőknek, még akkor sem, ha az anyuka a sofőr. Az ADAC több anyukát is megkérdezett, akiknek a legtöbbje azt válaszolta, hogy bár nem jelentett gondot terhesség alatt a biztonsági öv használata, viszont abban az esetben hajlandóak lennének terhességi övadaptert használni, ha az növeli a gyermek biztonságát.

A kényelmi szempont érdekében az ADAC arra is kért jelentkezőket, hogy teszteljék a fenn említett adaptereket és mondják el, mennyire érzik magukat komfortosan a viselésükkor. A nők többsége azt válaszolta a próbák alapján, hogy a terhességi övadapterek nem növelik az övek kényelmi érzetét. Persze ez egy nem reprezentatív kutatás volt, így nem feltétlenül mérvadó az így kapott eredmény, mindenesetre megmutatja, a várandós anyukák miképpen viszonyulnak a termékhez.

A termékek gyártói közül többen úgy hirdették az adaptert, hogy azt az ENSZ 16-os számú előírása alapján fejlesztették. Az ENSZ 16-os előírása a biztonsági öveket és utasbiztonsági rendszereket, vagyis az ülést, az övet és a légzsákot taglalja, az övadapterek azonban egyik kategóriába sem tartoznak, így nem is kaphattak jóváhagyást az ENSZ 16 alapján, így nincs is rajtuk ilyen jóváhagyási jel vagy szám.

Végső döntés: övadapter: kell vagy sem?

Ajánlja az ADAC, hogy várandós anyukák használjanak terhességi övadaptert? Abszolút nem. A hagyományos, hárompontos biztonsági öv nem gyakorol akkora nyomást a születendő gyermekre, hogy az veszélyes legyen, hanem éppen, hogy megvédi mind az anyukát és a babát is egy esetleges baleset esetén. A Német Autóklub szerint semmilyen kockázatot nem jelent a hagyományos öv használata a babára nézve.

A terhességi övadapter viszont teljesen más. Az ADAC egyszerűen nem ajánlja, mivel nem teszi sem biztonságosabbá, sem kényelmesebbé az utazást. Sőt, éppen, hogy növelik a hastájékra kifejtett nyomást egy ütközés esetén, amely egy terhes nő esetén az egyik legrosszabb dolog lehet.

Az ADAC azt ajánlja a terhes anyukáknak, hogy hagyományos övet használjanak, és minél lejjebb próbálják elhelyezni a csípőjükön keresztülfutó övet, továbbá indulás előtt vegyenek le magukról minden kabátot, mivel az szintén veszélyes lehet.

Nyitókép: Depositphotos