szombat - 2023. február 04.
3 °C
erős felhőzet
alapjarat.hu logo
95 627 Ft
100 671 Ft
D 684 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Az e-rolleresekre is a robogós szabályok vonatkoznak?

2021. július 01. | 11:29

Kell hozzá bukósisak, jogosítvány vagy biztosítás? A rollerek száma lendületesen nő, olvasónkat feszíti a kérdés, ezért utánanéztünk.

Kedves Alapjárat!
Szép napot kívánok, sokat olvasom önöket, azért jutott eszembe, hogy nem tudnának-e választ adni a kérdésemre: elektromos rollerhez kell-e jogsi? Sisak? Biztosítás? Nagyon sokat olvasgattam erről, de sajnos konkrét jogszabályt nem találtam. Előre is köszönöm válaszuk. Tisztelettel: Róbert

Kedves Olvasó!

A válasz hosszú lesz, mert a villanyroller-jelenség is összetett. Európa szinte minden fejlett országának nagyvárosait ellepték a bérrollerek miközben besorolásuk, vagy akár használatuk szabályozása máshol is gondot okoz. Mindenhol rossz helyen vannak vagy az e-roller a legokosabb városi jármű?

Mivel egyelőre nem létezik kifejezetten ezekre az eszközökre vonatkozó magyar jogszabály, legalább részben a segédmotorokra vonatkozó hatályos, de mára elavult jogszabályt tekintjük irányadónak. Ha a Wikipedia köznapi meghatározására hagyatkozunk, nem nyúlunk nagyon mellé. E szerint:

„A segédmotoros kerékpár (más néven segédmotor) olyan két- vagy háromkerekű jármű, aminek legnagyobb tervezett sebessége 45km/h, belső égésű motorjának hengerűrtartalma legfeljebb 50 cm³, valamint motorjának folyamatos, névleges teljesítménye 300W és 4 kW közé esik. Nem minősül gépjárműnek, ezért a segédmotoros kerékpárra nem kell rendszám. A magyar KRESZ nem tesz különbséget a segédmotoros kerékpár fajtái között, és a segédmotoros kerékpárt gyűjtőnévként használja, mind a robogó, a moped, a quad, a mopedautó és az ezekhez hasonló teljesítményű és sebességű, 2, 3 vagy 4 kerekű járművek megnevezésére.”

Ha viszont Pető Attila Kreszprofesszor, néhány napja az érdi helyi médiának adott nyilatkozatára támaszkodunk, azt látjuk, hogy magával az e-roller kategóriával kapcsolatban is rengeteg a dilemma. Az ország kresztanára szerint, ha a villanyroller a műszaki paraméterei miatt nem jármű, akkor elvileg a gyalogosok között kellene vele közlekedni a járdán.

Ha mégis jármű, meg kellene határozni, milyen fajta, és el kellene helyezni a közlekedését az úton. Hol menjen? Az úttesten, az autók között? A kerékpársávban? Szabályokat kellene alkotni ezekhez az eszközökhöz, és ez a nehezebb. Pető Attila ezért azt tanácsolja az e-rollereseknek, hogy ha lehet, kerékpárúton, kerékpársávban közlekedjenek és csak a legutolsó esetben menjenek be az autók közé. Elég egy kis lyuk valahol az aszfalton, és máris eleshetnek, be az autók közé.

A ma Magyarországon kapható és bérelhető villanyrollerek zöme kevesebb mint 300 watt teljesítményű, hivatalosan legfeljebb 25 km/h a sebességük, ezért nem minősülnek segédmotornak, így nem kell hozzá sem jogosítvány, sem kötelező biztosítás, illetve bukósisakot vagy más védőfelszerelést szintén nem kötelező viselni a használatukkor.

Másfelől a forgalmazók egy része eleve kihasználja, hogy a teljes műfaj radarszint alatt található, ezért egyre több olyan modellt adnak el, amely simán tartja a lépést az autókkal, így elvileg rájuk is vonatkoznia kéne valamely gépjármű-kategória szabályainak. Elvileg, de a gyakorlat még nem ez, sőt, a villanyrollereknek általában európai típusjóváhagyása sincs.

A témának olyan erős a sajtója, hogy manapság egyre többször olvashatunk a villanyroller-jelenségről olyankor is, ha valaki ilyen járművel szenved vagy okoz balesetet.

A BBC friss cikkében egy tragikus kimenetelű, június 14-én, Párizsban történt baleset kapcsán ír erről, amelyben egy 31 éves nő vesztette életét, miután nagy sebességgel a járdán, a Szajna partján található sétáló övezetben elgázolták egy villanyrollerrel, és bár a helyszínre érkező vízirendőrök 30 percen keresztül küzdöttek az életéért, fejsérüléseibe két nappal később belehalt. A balesetet okozó járművel ketten utaztak, ami egyébként tilos, egyiküket, egy fiatal nővért emberöléssel vádolják, miután elmenekült a helyszínről.

Párizsban jelenleg körülbelül 20 ezer e-rollert lehet bérbe venni, több szolgáltató is verseng egymással. A villanyrollerek egy része akár 50 km/óra sebességgel is képes haladni, és bár a francia fővárosban korábban a parkolásukra, illetve használatukra, sőt a használóik kötelezően élénk színű öltözékére vonatkozó szigorú szabályokkal próbálták mederbe terelni a műfajt, David Belliard polgármester-helyettes nemrég a szerződéshosszabbítás megtagadásával fenyegette meg a rollereket üzemeltető cégeket, ha nem tesznek meg mindent a biztonság fokozásáért.

Nem csak Párizsban, de Londonban is rengeteg bérrollert hajítanak a folyókba, vagy szórnak szét a járdákon, esetleg parkokban, ahogy ezt egyre többször látjuk Budapesten is. Bár itt még nem ennyire elterjedt az amúgy nagyon hatékony és gyors közlekedési mód, nem árt megnézni, mennyire nem készültek fel a jogszabályok a táplálékláncban a kismotorok és a bringák közé tehető villanyrollerekre.

Üdvözlettel: Zách Dániel

 

Kérdésed van? Elakadtál valamilyen autós, autóvásárlással kapcsolatos ügyben? Megbüntettek és igazságtalannak érzed? Írj nekünk és megpróbálunk segíteni: info@alapjarat.hu vagy daniel.zach@alapjarat.hu

Újabb retró ihletésű villanyautót készít a Renault Az európai kamionsofőrök kétharmada rendszeresen fáradtan ül a volán mögé

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!