2022. november 12. | 08:05

Olvasónk komoly dilemmába került, használtautó-tanácsadónk pedig igyekszik segíteni.

„Kedves Gábor!

Évi 10-15 ezer kilométerre melyik autót ajánlanád: egy 116 lóerős, 2013-as Ford Focus 1.6 TDCI-t vagy egy 113 lovas, 1,6-os Chevrolet Cruze-t?

Előre is köszönöm a választ.

Dávid"

Kedves Dávid!

Mind a dízel Focus, mind a benzines Cruze megfelelő választás lehet. Az évi 10-15 ezer kilométer megtétele nem feltétlenül indokolja a dízelt, de kétségtelenül lényegesen kevesebbet fogyaszt, mint bármelyik 1,6-os szívó benzinmotoros, hasonló méretű autó. Ezt a többletköltséget a benzines esetleg ellensúlyozhatja alacsonyabb karbantartási igényével.

Ez azonban nagyon függ attól is, hogy az előző tulajdonos(ok) hogyan használták és szervizelték az autót, milyen sűrűséggel cseréltek például hajtóműolajat, szűrőket. Sok tulajdonos nem fordít elég figyelmet a hosszabb szervizperiódusú (20-30 ezer kilométer) típusoknál a megfelelő gyakoriságú cserékre.

Ez különösen akkor lehet gond, ha keveset fut az autó évente, jellemzően rövidebb távokat, emiatt akár 3-4 évig is elhúzódik az olajcsere periódusa. Ez viszonylag kevés megtett kilométert maga mögött tudó autóknál is komoly károsodást okozhat a motornak a régi olaj viszkozitási tulajdonságainak megváltozása miatt.

A másik szempont, ami megkönnyítheti a választást, hogy előreláthatólag az éves futás mekkora része történik városban, illetve országúton/autópályán. Ha döntően városban fut az autó, akkor a benzines, ha inkább városon kívül, akkor a dízel a jobb választás. Igaz ez autó igénybevétele és a környezetvédelem szempontjából egyaránt.

A Chevrolet valamivel olcsóbb lehet, mert kevésbé ismert típus és 2014-ben be is fejezték a forgalmazását. A Ford Focus mindig kategóriája egyik legnépszerűbb típusa volt, ez nagyobb választékot is jelent. Az 1,6-os dízelmotor jól sikerült PSA-eredetű konstrukció, rendkívül takarékos (főleg döntően országúti használat esetén 4-5 liter/100 kilométer gázolajfogyasztás), gondos szervizelés mellett nagyon hálás autó lehet észszerű költségekkel.

A Curze (főleg a magasabb felszereltségű kivitelek) ízléses és jó minőségű belső teret kínálnak, és külső formájuk sem marad el a hasonló árkategóriájú kortársaitól. 

Felkai Gábor


Felkai Gábor: ötven éve az autók körül!

Közel harminc éve foglalkozom autókkal legalább hobbiszinten, illetve kereskedőként. Valójában azonban már két éves koromban is elsősorban az autók érdekeltek, ha így nézem, inkább ötven éve. Több mint 50 saját autóm volt, amióta jogosítványt szereztem, ehhez adódik jó néhány további típus, amelyeket rendszeresen használtam rövidebb-hosszabb ideig, és lassan 20 éve veteránozom is.

A számok talán soknak tűnnek, pedig valójában érteni nem lehet az autókhoz, legfeljebb az átlagosnál kicsit több ismerettel rendelkezni róluk. Ezt a kis pluszt szívesen megosztom bárkivel, ha megírja vásárlással, eladással és típusválasztással kapcsolatos kérdését az info@alapjarat.hu címre. Amennyiben írsz nekünk, az megjelenik majd az Alapjárat.hu felületein, hogy mások is okuljanak.


Chevrolet, Ford