Egy átlagos autó kormánya piszkosabb, mint a nyilvános WC-k ülőkéje

Kiss Márton újságíró
Közzétéve:
2020-03-20, 12:03

Legalábbis erre mutat rá egy nemrégiben elkészített tanulmány.

A belga Ageas nevű biztosítótársaság által megrendelt tanulmány szerint egy átlagos autó kormánya 19-szer szennyezőbb, mint a nyilvános WC-k ülőkéje.

A baktériumok a kormánykeréken kívül a sebességváltó karon és az ajtófogantyúkon is könnyedén elszaporodhatnak, ha nem figyelünk oda a tisztaságra eléggé, valóságos heringpartit tartanak ezeken a helyeken a bacilusok a tanulmány szerint. Sőt, az autószőnyegen is tanyát verhetnek a kórokozók, amelyeket aztán haza is hurcibálhatunk.

Piszkos kormánykerék

Az autóvezetőket ezért arra biztatják, hogy minden nap tisztítsák meg az autóikat házi fertőtlenítőszerekkel, a folyamat során érdemes eldobható kesztyűket viselni. A fent említett pontok mellett a biztonsági öveket és az éritnőképernyőket is érdemes gyakran letisztítani (ha vannak). És persze a műszerfal baktérium-mentesítéséről sem szabad megfeldkezni.

Az autók többségében megtalálható a pseudomonas aeruginosa nevű baktérium, amely bőrkiütéseket és légúti fertőzéseket okozhat. A tanulmány arra is rávilágított, hogy a csomagtartó az egyik legszennyezetebb helye az autónak, ott négyszer több baktérium képes megtelepedni, mint a nyilvános lift gombjain.

Peti pont a múlt héten írta meg, hogy az autód maga lehet a ragályos fertő, érdemes elolvasni a cikkét, amiből megtudhatod, hogyan szabadulhatsz meg a kellemetlen útitársaktól.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

A Teréz Körút a Nyugati Pályaudvarnál
2019. május 17.
Építkezési munkálatok miatt változik a forgalom rendje a Teréz körúton
Az M7 autópálya egyik szakasza
2019. május 17.
Az autópálya munkálatai csak szeptemberben folytatódnak

További hírek